Potrivit celul mai recent raport anual elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Centrul European pentru Monitorizarea Maladiilor (ECDC), numărul infecțiilor alimentare din UE este în creștere.
În 2014 au fost confirmate 2.161 de cazuri de listerioză la oameni, cu 16% în plus față de anul anterior, continuând tendința ascendentă începută în 2008.
Situația este preocupantă întrucât aceste infecții cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi grave, mai ales la persoanele în vârstă și la cele cu imunitatea scăzută, și au un grad de mortalitate mai mare decât alte boli de origine alimentară.
Campilobacterioza a rămas în continuare afecțiunea alimentară cel mai frecvent înregistrată în UE începând din 2005, numărul cazurilor confirmate în 2014 fiind de 236.851, cu 10% în plus față de 2013. Numărul îmbolnăvirilor de acest fel depistate în 2014 a sporit în majoritatea statelor din UE, fapt care ar putea fi explicat și prin îmbunătățirea sistemului de supraveghere și de diagnosticare din ultimii ani. În alimente, agentul care provoacă această infecție se găsește în special în carnea de pui.
În 2014 a crescut ușor și numărul cazurilor de salmoneloză, pentru prima dată începând din 2008. Acest fenomen este posibil să fi avut loc în parte din cauza modificărilor apărute în numărul de raportări din statele UE, dat fiind că, statistic, s-a constatat o semnificativă tendință în scădere a acestui tip de infecții în intervalul 2008-2014. Numărul alertelor referitoare la focare de infecție cu Salmonella a scăzut cu 44 % în UE începând din 2008, autoritățile sanitare apreciind că acest lucru se datorează mai ales programelor de control la păsări implementate de Comisia Europeană și țările din UE.
'Este îngrijorător că frecvența infecțiilor cu Campylobacter și Listeria continuă să crească în UE', a afirmat Mike Catchpole, de la ECDC, insistând asupra 'importanței întăririi supravegherii' .
'Toți actorii importanți ai lanțului alimentar trebuie să acționeze împreună pentru a ameliora supravegherea la nivelul UE. Această cooperare este esențială pentru reducerea poverii acestor boli în Europa', a subliniat, la rândul său, Marta Hugas, de la EFSA.
Sursa: Agerpres