Pancreatita acuta, supranumită şi “marea dramă abdominală”, este produsa, în 80 – 90% din cazuri, de litiaza biliara și abuzul de alcool. Pancreatita acuta produsa prin consumul de alcool apare, de obicei, la persoanele care consuma alcool de cel putin 5-7 ani.
Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esenţial în funcţionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar şi decesul, dacă nu este tratată precoce şi corect.
Aşadar, profilaxia şi tratamentul în faze incipiente ne pot pune la adăpost de complicaţiile grave ale acestei boli.
Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucţie a pancreasului şi a ţesuturilor din jurul său de către propriile enzime.
Iată câteva sfaturi oferite de conf. dr. Ion Daniel pentru a evita pancreatita acută, în perioada sărbătorilor:
1) Menţineţi o greutate normală! Persoanele supraponderale sunt primele expuse acestei patologii pentru că fac mai des litiază biliară.
2) Faceţi-vă analize periodic! Cunoaşterea şi evaluarea stării de sănătate proprii este foarte importantă. O ecografie poate să ateste prezenţa unei litiaze biliare, care să necesite o rezolvare chirurgicală. De asemenea, analizele de sânge pot evidenţia o creştere a trigliceridelor din sânge, ceea ce poate previziona apariţia unei pancreatite.
3) Evitaţi abuzul alimentar! Echilibrul alimentar este extrem de important. Astfel, chiar şi o persoană predispusă la pancreatită acută se poate bucura de masa de Crăciun dacă mănâncă moderat şi raţional.
4) Evitaţi consumul de alcool! Alcoolul concentrat, sub forma băuturilor spirtoase oferă, într-un volum mic, o cantitate crescută de stimul toxic.
Parlamentul European: Băuturile alcoolice trebuie să aibă conţinutul caloric înscris pe etichetă
5) Beţi mai multă apă! Aportul crescut de apă diluează stimulii care ajung în stomac şi în intestin, reducând concentraţia acestora.
6) Cunoaşteţi-vă organismul! Oamenii sunt diferiţi şi au organisme diferite, de aceea este foarte importantă cunoaşterea propriilor limite, care nu trebuie depăşite.
Sursa: csid.ro