Potrivit unui studiu clinic pe termen lung publicat în revista ' Journal of Radiation Oncology', combinarea chimioterapiei cu tratamentul "terapia sinuciderii genetice" a celulelor duce la uciderea în condiții de siguranță și cu succes a celulelor tumorale ale cancerului de prostată.
Aceasta este o tehnică ce implică modificarea genetică a celulelor cancerului de prostată, determinând sistemul imunitar al organismului să le atace.
Cercetătorii de la Methodist Hospital Houston au modificat celulele cancerului de prostată folosind o combinație de viruși și adenoviruși, mai precis virusul cunoscut ce provocă răceala, pentru a introduce o genă a virusului herpetic în celulele pacienților.
Odată ce gena virusului herpetic fost distribuită, a început să producă thymidin kinase, pentru a activa o serie de antivirale împotriva infecției herpetice, pacienților fiindu-le administrat apoi medicamentul anti-herpes numit valaciclovir.
Combinația a atacat ADN-ul herpesului și producătorul de celulele tumorale s-a autodistrus, motiv pentru care procedura se numește "terapie de sinucidere genetică" a celulelor, a explicat Brian Butler, de la Houston Methodist.
Cercetătorii au împărțit 66 de pacienți cu cancer de prostată în două grupuri. Participanții la studiu, care a fost realizat între anii 1999 și 2003, au fost grupați în funcție de severitatea bolii.
Cei cu cazuri mai puțin severe de cancer au fost tratați cu radioterapie, în timp ce cazurile mai severe au fost tratate atât cu radioterapie, cât și cu terapie hormonală. Pacienții din ambele grupuri au urmat terapia de sinucidere genetică a celulelor. Pacienților cu cazuri mai puțin severe le-a fost administrată terapie de două ori în cursul perioadei de studiu, iar celor cu cazuri mai severe — de trei ori.
Pacienții cu cazuri mai puțin severe de cancer au avut o rată de supraviețuire la cinci ani de la tratament de 97 la sută, în timp ce pacienții cu cazuri mai severe au avut 94 la sută rată de supraviețuire, ceea ce indică că rata de supraviețuire a acestor pacienți a fost între cinci și 20 la sută mai bună în comparație cu ceea ce se obține prin procedurile curente de tratament.
Pacienții care au făcut parte din acest studiu clinic au avut și o rată mai mică de reapariție a cancerului la testarea biochimică.
Cercetătorii au declarat ca rezultatele au fost foarte binefăcătoare, dat fiind faptul că unii dintre pacienții implicați în studiu erau deja considerați de medicii lor drept cazuri incurabile.
"Combinația de imunomodulatoare între terapia genetică 'in situ' și radioterapie, cu sau fără terapie hormonală, este fezabilă, sigură și eficientă în tratamentul cancerului de prostată. Eficacitatea acestei abordări combinate s-a datorat probabil îmbunătățirii citotoxicității, răspunsului antitumoral imun și efectelor inhibitoare", au notat cercetătorii în studiul publicat în 'Journal of Radiation Oncology', citat de techtimes.com.
Sursa: AGERPRES