Potrivit unui studiu efectuat la Albert Einstein College of Medicine din New York, starea de stres contribuie la creșterea riscului de a dezvolta deficiențe cognitive medii mai târziu în viață, care ulterior să evolueze în Alzheimer.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat datele colectate de la 507 de persoane înscrise în Einstein Ageing Study (EAS), un grup de adulți ân vârstă.
"Studiul nostru oferă dovezi puternice că stresul perceput crește probabilitatea ca o persoană mai în vârstă să dezvolte o insuficiență cognitivă medie", a spus conducătorul studiului, Richard Lipton de la Albert Einstein College of Medicine din New York.
"Din fericire, stresul perceput este un factor de risc modificabil pentru tulburările cognitive, ceea ce face din el o țintă potențială pentru tratament", a spus Lipton.
Studiul a constatat că participanții foarte stresați au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta tulburări cognitive devenite deficiențe decât cei care nu erau stresați. Prin urmare, potrivit studiului, controlul stresului la persoanele în vârsta ar putea ajuta întârzierea sau prevenirea dezvoltării bolii Alzheimer.
Invata sa tii stresul sub control
"Stresul perceput reflectă bătăile de cap zilnice prin care trecem, precum și modul în care evaluăm și facem față acestor evenimente", a declarat principalul autor al studiului, Mindy Katz.
Stresul perceput poate fi modificat prin reducerea stresului pe baza tehnicii 'mindfulness' ('plinătatea minții') inspirate de practicile buddhiste, precum și pe baza terapiilor cognitiv-comportamentale și a medicamentelor pentru reducerea stresului. "Aceste intervenții pot amâna sau chiar preveni declinul cognitiv al unui individ", a adăugat Katz.
Începând cu anul 2005, Einstein Ageing Study a început evaluarea stresului folosind scala de stres perceput (Perceived Stress Scale, PSS). Scorurile PSS variază de la zero la 56, cele mai mari indicând un nivel crescut al stresului perceput, potrivit PR Newswire, citat de www.universityherald.com.
Sursa: AGERPRES