Revista "Lancet Oncology" informează că biopsia convenţională, de care pacienţii suspectaţi că ar putea fi atinşi de afecţiuni maligne se tem, ar putea fi în viitor înlocuită de "biopsia lichidă", în prezent, lucrându-se la dezvoltarea acestei metode.
Utilizarea sângelui pentru diagnosticarea diferitelor forme de îmbolnăvire este predominantă în medicina modernă. Prin metoda biopsiei lichidului sanguin, omenirea s-ar putea debarasa potenţial de o procedură incomodă pentru pacienţii cu acest diagnostic.
Acest tip de biopsie, de fapt un test de sânge ca multe altele, pare că poate să localizeze în fluxul de sânge urmele de ADN care conţin celule maligne. Întreaga procedură ar putea fi văzută ca o uşurare pentru pacienţi, deoarece diagnosticul se obţine la fel de simplu ca la orice alt test de sânge.
Această inovaţie nu numai că ajută printr-o metodă simplificată de diagnostic, dar joacă şi un rol mult mai mare în tratamentul actual. Pe parcursul tratamentului, biopsia lichidă ar putea fi efectuată la intervale regulate pentru studierea eficacităţii acestuia, deoarece aceste celule tind să fie elastice. Eficacitatea efectivă a tratamentului poate fi măsurată şi monitorizată constant, aşa cum a subliniat dr. Jose Baselga, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, citat de celebeat.com.
Baselga se simte încurajat de această inovaţie şi consideră că ar putea schimba pentru totdeauna cursul investigaţiei medicale şi tratamentul cancerului.
Cu toate acestea, studiile de până acum au fost efectuate numai pe anumite tipuri de cancer şi la o scară foarte mică, iar comunitatea medicală are nevoie de dovezi profunde ale eficienţei metodei, chiar dacă rapoartele date publicităţii până acum indică rezultate promiţătoare.
"Lancet Oncology" conţine detalii ale unui studiu realizat de Institutul Naţional al Cancerului care a implicat 126 de pacienţi cu limfom. Studiul a fost în măsură să evidenţieze corectitudinea diagnosticului şi, de asemenea, să identifice pacienţii care nu au răspuns la tratament.
Dr. David Hyman, medic oncolog la Sloan Kettering, a asemănat "biopsia lichidă" cu un sistem de cod de bare, care ar putea duce la identificarea diferitelor forme de tumori maligne, mai notează celebeat.com.
Sursa: AGERPRES