Potrivit unui studiu genetic realizat de o echipă de cercetători britanici, cu cât un adult este mai mic de înălţime, cu atât este mai susceptibil de a suferi de boli cardiovasculare.
Fiecare variaţie în înălţime de 6,5 centimetri afectează riscul de boli coronariene cu 13,5%, afirmă echipa condusă de Nilesh Samani, profesor de cardiologie la Universitatea din Leicester.
De exemplu, un individ care măsoară 1,52 metri are un risc de boli cardiovasculare, în medie, cu 32% mai mare decât o persoană cu înălţimea de 1,67 metri.
De peste 60 de ani ştim că există o relaţie inversă între înălţime şi riscul de boli coronariene, a menţionat cardiologul citat, precizând că nu s-au luat în calcul şi alţi factori de creştere a riscului, cum ar fi sărăcia şi nutriţia din copilărie sau legatură genetică specifică între faptul de a fi mic şi riscul crescut de boală coronariană, scrie AFP.
Studiul, realizat pe un eşantion de peste 183.000 de bărbaţi şi femei de origine europeană, se concentrează pe analiza a 180 de variaţii genetice legate de dimensiune şi riscul de boli cardiovasculare.
"Am stabilit acum o legatură directă între înălţimea mai mică şi riscul cardiovascular crescut", în care alţi factori, cum ar fi alimentaţia în copilărie sau cei de mediu par să nu joace nici un rol, spune cercetătorul.
"Dacă o înălţime mică este legată direct de un risc mai mare de boli coronariene se poate deduce că variaţiile genetice responsabile pentru înălţime sunt legate, de asemenea, de aceasta boală, ceea ce am şi constatat", a declarat sursa citată de AFP.
Mai multe cercetări cu privire la aceste variaţii genetice ar putea reduce, probabil, riscul de boli de inimă şi ale sistemului circulator, consideră profesorul Nelson.
Se ştie deja că mulţi factori, cum ar fi fumatul şi diabetul cresc riscul de boli cardiovasculare, dar rezultatele acestui studiu relevă că există cauze foarte complexe ale acestor boli răspândite, a conchis profesorul Samani.
Bolile cardiovasculare constituie prima cauza de deces prematur la nivel mondial, menţionează AFP.
Sursa: AGERPRES