Miercuri, 18 ianuarie, coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a solicitat să ia măsuri urgente pentru a permite accesul bolnavilor la tratamentele nou intrate pe listele de molecule compensate şi gratuite.
Potrivit COPAC, deşi în luna noiembrie Guvernul a anunţat "cu mândrie" că a reuşit să mai introducă 23 de medicamente în lista de compensate, pacienţii nu au acces nici în acest moment la acestea, din cauza lipsei protocoalelor terapeutice.
"Aceste protocoale nu pot fi stabilite din cauza faptului că o mare parte a comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii şi-au prezentat demisia în luna decembrie", susţine COPAC într-un comunicat remis presei.
Potrivit asociaţiei, pacienţii care au nevoie de noile medicamente nu pot să le primească pentru că Ministerul Sănătăţii "s-a blocat în haosul birocraţiei".
"Suntem indignaţi pe modul cum autorităţile înţeleg să îşi facă treaba şi să dea dovadă de responsabilitate pentru viaţa pacienţilor. Au trecut deja peste trei luni de când aceste medicamente au intrat în listă, iar pacienţii noştri nu au acces la ele. Pacienţii depind de nişte comisii care nu reuşesc să fie funcţionale. Ieri, Ministerul Sănătăţii a publicat lista noilor comisii, despre care am primit deja semnale că includ medici care nu mai sunt în viaţă sau medici care participă la mai multe comisii. Acesta nu este un conflict de interese? Vor fi funcţionale comisiile în acest fel? Este clar că astfel nu se va ajunge la accesul pacienţilor la tratament, ne întrebăm dacă nu cumva această situaţie este premeditată", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, potrivit comunicatului de presă.
Sursa: AGERPRES