Spitalul Judeţean din Baia Mare este un exemplu de implementare a Programului Naţional de Terapie Intensivă, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi şef al Secţiei anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara.
"S-a observat aici (în Baia Mare n.red.) o creştere extraordinară a calităţii actului medical. Şi tot în Baia Mare s-a înregistrat cea mai spectaculoasă procedură de recoltare de organe de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală, fapt care dovedeşte calitatea actului medical şi a managementului bine aplicat", a spus prof. dr. Dorel Săndesc.
El a dat asigurări managerului spitalului din Baia Mare, ec. Sorina Pintea, că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, vor aloca, pe mai departe, fonduri pentru ca toate proiectele demarate în cadrul instituţiei medicale să poată fi continuate.
De asemenea, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, ec. Sorin Pintea, a subliniat că în ultimii ani calitatea actului medical este net superioară şi multe cazuri complicate care altă dată îşi găseau rezolvarea în alte spitale din ţară sunt tratate acum în Baia Mare.
"Asistăm la o schimbare de optică, dar şi la o mai mare implicare a medicilor, a întregului corp medical şi administrativ în a asigura o funcţionare ireproşabilă. Un prim semn al schimbării îl reprezintă achiziţiile şi investiţiile în tehnologii destinate investigaţiilor medicale de ultimă generaţie, dar şi a unei noi abordări care să asigure servicii medicale complete specifice unui spital public, a spus Sorin Pintea.
Prof. dr. Dorel Săndesc a mai afirmat că se impune o schimbare a legislaţiei prin care medicii să beneficieze de salarii corespunzătoare, apte să oprească exodul acestora spre alte ţări europene.
Oficialul MS se află în Baia Mare pentru a participa la prima conferinţă dedicată medicinei de urgenţă, conferinţă organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, ISU Maramureş şi Serviciul Judeţean de Urgenţă Maramureş.
Sursa: AGERPRES