Pacientul căruia i s-a implantat o inimă artificială franceză în data de 5 august, la Nantes, este sănătos şi duce o "viaţă normală", a declarat creatorul dispozitivului, Alain Carpentier.
Al doilea pacient care a primit o inimă artificială franceză, creată de societatea Carmat şi implantată la 5 august la Nantes, s-a întors acasă la începutul lunii ianuarie şi duce "o viaţă normală", a declarat luni profesorul Alain Carpentier, creator al dispozitivului, cotidianului Le Parisien, citat de AFP.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 68 de ani, a părăsit spitalul la 2 ianuarie şi s-a întors definitiv acasă, a explicat prof. Carpentier. La sfârşitul lunii octombrie profesorul declarase că pacientul se putea deja deplasa singur şi putea folosi bicicleta medicinală.
Întoarcerea acasă a fost posibilă după ce pacientul a putut să dispună de autonomie completă şi "să gestioneze singur dispozitivul portabil" de 3 kg ce conţine două baterii cu încărcare electrică şi un panou de control.
Prima proteză a fost implantată la 18 decembrie 2013 unui pacient de 76 de ani, care a murit după 74 de zile după o oprire inopinată a dispozitivului. Potrivit prof. Carpentier, "cauzele opririi după 74 de zile au fost determinate de mai mulţi factori, între care vârsta avansată a bolnavului şi gravitatea stării sale de sănătate, mai ales problemele renale.
Pentru a doua operaţie a fost ales un pacient mai tânăr, cu funcţii renale şi hepatice puţin afectate şi cu o bună sănătate.
Implantarea unei inimi artificiale autonome, concepută de societatea franceză Carmat, este considerată o premieră mondială.
Sursa: AGERPRES