Miercuri, 29 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, a fost lansată campania de informare şi educare medicală a populaţiei privind psoriazisul, intitulată "Apropierea nu este contagioasă!".
Campania, care urmăreşte ca bolnavii de psoriazis să fie integraţi social, să nu fie discriminaţi, să primească sprijin moral din partea celor din jur şi un tratament medical corect, va dura câteva zile, iar, la nivel naţional, se va desfăşura în 8 centre mari de dermatologie din ţară: Cluj Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara, alături de Bucureşti.
"Încercăm să ajutăm, pe cât putem, pacienţii cu psoriazis, ne implicăm în aceste campanii. Mesajele sunt: nu este contagios, nu izolaţi pacientul cu psoriazis, pacientul cu psoriazis să se prezinte la medicul dermatolog, să treacă peste orice jenă, ruşine, impedimente, pentru a intra în cadrul acestui proiect de tratament şi să aibă o viaţă normală", a declarat dr. Alin Nicolescu, secretar general Societatea Română de Dermatologie (SRD), într-o conferinţă de presă.
Prin campaniile din anii trecuţi, SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice, precum unităţi de învaţământ (grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, spaţii publice (plaje), unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre această afecţiune.
"Oficial se spune că peste 2% din populaţia României, adică undeva la 400.000 de români, suferă de psoriazis, în realitate cifra este mult mai mare. Îmbucurător este faptul că rata de adresabilitate la medic este în continuă creştere, mai mare cu 30% faţă de anii anteriori", a declarat dr. Alin Nicolescu.
Medicul a punctat că bolnavii de psoriazis ar trebui să fie înregistraţi într-un registru unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD în ultima perioadă şi aflat în curs de finalizare.
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, prof. dr. Alexandru Tătaru, a explicat că psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii şi nu este contagios.
Specialiştii susţin că diagnosticul psoriazisului se bazează pe tabloul clinic şi realizarea unui examen histopatologic. Un pacient cu psoriazis poate dezvolta în timpul vieţii mai multe forme ale afecţiunii cutanate. Extinderea leziunilor şi severitatea acestora pot varia de la un puseu evolutiv la altul, de la leziuni minime la leziuni intens keratozice sau pustuloase, de la acoperire cutanată discretă până la erupţie generalizată. Psoriazisul poate evolua stabil, cu leziuni în plăci eritemato-scuamoase sau se poate modifica într-un psoriazis instabil, caracterizat de leziuni eruptive, inflamatorii, dificil responsive la tratamentul topic.
Netratat, psoriazisul se asociază cu depresia, stresul, frustarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia, prietenii - spun specialiştii, care adaugă că există tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis.
În 2014, se împlinesc 10 ani de când, la 29 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day). Lansată în 2004, de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Psoriazis (FIAP), aceasta este dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică.
În această zi se desfăşoară campanii, manifestări şi evenimente menite să aducă în atenţia publicului larg problematica tuturor persoanelor afectate de această boală.
Sursa: AGERPRES