Consilierul ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat că persoanele care se întorc în România din ţări care ar putea constitui surse ale virusului Ebola vor fi informate la intrarea în ţară prin intermediul unor materiale tipărite şi vor fi îndrumate dacă este cazul de către sistemul medical.
Potrivit acestuia, procedurile privind monitorizare şi supravegherea bolilor transmisibile, inclusiv a virusului Ebola, au fost revizuite.
"În ceea ce priveşte procedurile, acestea au fost revizuite. În acest moment direcţia de specialitate din MS le-a trimis şi le trimite nu numai către direcţiile de sănătate publică, ci şi către alte ministere cu reţele sanitare proprii sau către MAI care le distribuie poliţiei de frontieră. Persoanele care se întorc în România şi care vin din ţări care ar putea să constituie sau constituie surse ale acestei infecţii vor fi informaţi în scurt timp prin materiale tipărite la intrarea în ţară şi vor fi îndrumaţi dacă este necesar către sistemul medical", a spus Rafila.
Potrivit acestuia, tratamentul persoanelor care au astfel de boli se face exclusiv în spitale de boli infecţioase.
"Ne-am gândit ca pe lângă Institutul Matei Balş şi alte institute de boli infecţioase din ţară care au secţii dedicate, care sunt echipate corespunzător printr-un program al Băncii Mondiale, respectiv Cluj, Timişoara, Iaşi, să facă parte din acest sistem care să permită primirea unor astfel de pacienţi analizăm şi posibilitatea furnizării unor echipamente de protecţie suplimentară împreună cu MAI, IGSU se ocupă cu acest lucru, echipamente care să permită transportul sau transferul acestor pacienţi suspecţi cu virusul Ebola", a spus Rafila.
El a precizat că virusul Ebola nu este unul rezistent în mediul extern şi a susţinut că acesta se inactivează la expunerea la soare sau uscăciune în aproximativ 15-20 de minute.
Totodată, virusul este inactivat şi de dezinfectanţi uzuali şi "moare" la 65 grade Celsius.
Sursa: AGERPRES