Potrivit unor cercetători de la University College din Londra (UCL), nu există un acord cu privire la cât de des trebuie periaţi dinţii şi cât timp, pentru că nu există o cercetare temeinică în domeniu, astfel că sfaturile privind cel mai bun mod de spălare a dinţilor pentru adulţi şi copii fiind confuze şi contradictorii.
Aceştia au studiat sfaturile date de asociaţii stomatologice, companii producătoare de periuţe de dinţi şi în manualele de specialitate.
Dar experţii spun că nu este nici o dovadă că o metodă este mai bună decât alta.
Cercetătorii de la UCL, dr John Wainwright şi profesorul Aubrey Sheiham, au analizat 66 de surse diferite de sfaturi din întreaga lume pentru studiul lor, publicat în British Journal Dental.
Şase tehnici de periaj dentar diferite au fost recomandate de medici stomatologi şi asociaţiile stomatologice în cadrul studiului, niciuna din metode nefiind favorizată.
Metoda cel mai des recomandată este periajul orizontal cu unele mişcări circulare. Unele metode constau în înclinarea periei la 45 de grade, altele în periajul pe verticală. Cele mai multe dintre sfaturi sugerează că trebuie să ne spălăm pe dinţi de două ori pe zi, dar o sursă a spus că periajul trebui realizat de trei ori pe zi.
În ceea ce priveşte durata, 26 de surse au recomandat periajul timp de două minute, 12 - între două şi trei minute şi două surse au recomandat trei minute.
'Nu pare să existe un consens între organismele profesionale cu privire la cea mai bună metodă de periaj pentru populaţie în general sau pentru persoane de diferite vârste sau cu anumite condiţii dentare', afirmă studiul UCL. Textul adaugă că diversitatea mare de recomandări pentru un lucru care se face de două ori pe zi 'ar trebui să fie o preocupare serioasă pentru profesia de stomatolog'. De aceea, este o nevoie urgentă de mai multe cercetări în ceea ce priveşte eficacitatea comparativă a metodelor de periaj.
Sursa: AGERPRES