Ziarul Pais informează că într-un viitor apropiat, tehnica va permite să avem un somn mai liniştit, fără coşmaruri, prin reglarea cu ajutorul senzorilor, a unui număr mare de factori, de la temperatură şi până la pijama, existând şi posibilitatea alegerii de vise folosind o bază de date.
Saltelele vor fi conectate la internet pentru a-şi schimba gradul de rigiditate şi vor avea un termostat care le va regla temperatura în funcţie de ciclurile de somn.
Camerele vor avea filtre de lumină complexe. În 2030, susţine futurologul Ian Person - angajat în 2011 de agenţia hotelieră Travelodge pentru a studia transformările legate de somn - va fi posibil să te cazezi la un hotel şi să reglezi după preferinţe nu numai temperatura, ci şi calitatea saltelei, a pernei, a pijamalei şi a modului de iluminare pentru a te bucura de un somn perfect.
În timpul somnului, creierul va putea fi supus unui curent electric de joasă frecvenţă (40 de Hz), oamenii de ştiinţă estimând că visele 'vor deveni lucide şi vii' şi vor putea fi modificate după dorinţa celui care doarme. Această tehnică se experimentează deja în Germania şi ar putea fi utilă pentru cei care suferă de coşmaruri sau de stres post-traumatic pentru a-şi schimba coşmarurile în vise plăcute.
Când s-a segmentat genomul uman s-a descoperit că unele dintre genele somnului reglementează ritmul cardiac. Acum s-a descoperit că o genă, denumită DEC2, ar putea fi manipulată pentru a reduce numărul orelor de somn şi organismul să se simtă totuşi odihnit. Astfel, în viitor, vor putea exista 'super-soldaţi biologici', capabili să îndeplinească misiuni îndelungate fără să sufere consecinţele lipsei de somn, cum sunt dezorientarea sau reflexele întârziate.
Se ştie că somnul are capacităţi regeneratoare şi că funcţiile sale sunt legate de memorie şi procesul de îmbătrânire. Dacă vor fi monitorizate tiparele somnului, va fi posibilă optimizarea acestor funcţii şi chiar diagnosticarea bolilor unei persoane în timp ce doarme. Acest lucru va fi posibil graţie tehnologiei wearable' incorporată în pijamale, capabilă să monitorizeze pulsul cardiac sau presiunea sangvină şi să ofere medicului informaţii despre starea sănătăţii actuale sau a evoluţiei acesteia.
Sursa: AGERPRES