Un studiu preluat de AFP indică că urme genetice ale coronavirusului MERS (înrudit cu SARS), despre care nu se cunoaşte modul de transmitere, au fost descoperite în aerul unei clădiri în care a fost ţinută o cămilă bolnavă, în Arabia Saudită.
Rezultatele acestui studiu, publicat în jurnalul Societăţii Americane de Microbiologie "mBio", subliniază necesitatea studierii unei eventuale transmiteri a acestui virus respirator pe calea aerului.
Potrivit unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), începând cu septembrie 2012, 701 de cazuri de infecţii cu coronavirusul MERS (care a cauzat cel puţin 249 de decese) au fost confirmate în întreaga lume.
Pentru noul studiu, condus de Esam Azhar, profesor la Universitatea de Medicină din Jeddah, cercetătorii au prelevat probe dintr-un hambar de cămile care aparţinea unei persoane care a murit de MERS.
Patru dintre animalele au prezentat simptome ale bolii, inclusiv secreţie nazală. Proprietarul a administrat un medicament nazal uneia dintre cămilele bolnave înainte de a cădea el însuşi bolnav.
Prima prelevare, realizată de oamenii de ştiinţă la 7 noiembrie - ziua în care o cămilă a fost testată pozitiv pentru MERS - a indicat că fragmente genetice ale virusului erau prezente în aer.
Cu toate acestea, prelevările din zilele următoare nu au indicat nicio urmă a virusului, indicând, eventual, că prezenţa în aer a MERS a fost fie foarte scurtă, fie intermitentă, a precizat Azhar.
Studiile anterioare au sugerat că virusul ar putea fi transmis de la animale la om.
Cazurile de infecţie cu MERS au fost raportate în mai multe ţări, printre care Iordania, Egipt, Liban, SUA, Algeria, Emiratele Arabe Unite sau Iran, însă majoritatea celor afectaţi au călătorit sau lucrat recent în Arabia Saudită.
Nu există în prezent niciun tratament împotriva virusului, a cărui origine rămâne misterioasă, aminteşte AFP.
Sursa: AGERPRES