Psihiatrul german Timp Grimmer afirmă că dat fiind numărul din ce în ce mai mare de pacieţi ce suferă de Alzheimer, medicii încep să caute modalităţi de a încetini progresia bolii, speranţele fiind puse în imunoterapie.
Deocamdată, medicamentele folosite pentru tratarea acestei maladii nu fac decât să amelioreze simptomele, fără a încetini evoluţia bolii.
Imunoterapia implică imunizarea pasivă a organismului prin introducerea de anticorpi care să stimuleze sistemul imunitar al pacientului. Obiectivul este de a reduce sau măcar de a încetini acumularea de depuneri de beta-amiloid pe creier. Această strategie poate fi comparată cu o vaccinare, conform cercetătorului german care conduce un Departamentul psihiatric din cadrul Universităţii Tehnice din Munchen.
"Dacă lucrurile merg bine, în aproximativ doi ani vor exista terapii bazate pe stimularea anticorpilor. Apoi, ştiinţa medicală va putea să-şi propună să obţină şi imunitatea faţă de Alzheimer - acesta este obiectivul pe termen lung", conform lui Grimmer.
Însă toate acestea ţin de viitor. "Deocamdată nu există nicio modalitate de a opri avansarea bolii", a mai adăugat el.
Maladia Alzheimer progresează prin acumularea de plăci senile care blochează conexiunile neuronale şi omoară celulele nervoase. Simptomele sunt legate de tulburări de memorie, dificultatea de a-şi reaminti informaţii anterior învăţate şi imposibilitatea de a acumula informaţii noi. În ultimele stadii pacientul îşi pierde complet memoria.
În cazul unei diagnosticări timpurii, medicaţia existentă poate uşura simptomele bolii dar nu o poate încetini. "Medicamentele împotriva demenţei pot stimula celulele nervoase în fazele incipiente ale bolii, astfel încât pierderile de memorie sunt imperceptibile la început, însă după o perioadă de timp boala te ajunge din urmă", a mai adăugat el.
În acest context se manifestă problema din ce în ce mai complicată de a asigura asistenţa indispensabilă pacienţilor cu demenţă. De la un moment dat în evoluţia bolii, aceşti pacienţi au nevoie de îngrijiri permanente, iar în condiţiile creşterii speranţei de viaţă, numărul bolnavilor de Alzheimer s-ar putea dubla la nivel mondial până în 2050.
"Din acest motiv este foarte important ca ştiinţa medicală să progreseze. O maladie foarte răspândită, care afectează milioane de oameni, poate scăpa complet de sub control la un moment dat. În majoritatea cazurilor, povara cade pe umerii rudelor, copiilor sau partenerilor", mai remarcă omul de ştiinţă german. Însă în condiţiile în care societatea modernă evoluează spre individualizare, îngrijirea bolnavilor de demenţă cade din ce în ce mai mult în sarcina guvernelor.
Sursa: AGERPRES