Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători australieni de la Universitatea din Melbourne şi publicat în revista BMC Public Health, copiii cu părinţii de acelaşi sex ar fi mai sănătoşi şi mai fericiţi decât ceilaţi.
Studiul menţionează că aceşti copii ar putea fi cu 6% 'mai sănătoşi şi mai fericiţi' decât media naţională, relatează huffpost.fr.
Până să ajungă la aceste rezultat, cercetătorii au analizat răspunsurile la un sondaj la care au participat 315 părinţi homosexuali a 500 de copii, dintre care circa 80% aveau două mame şi 18% doi taţi. Întrebările au vizat domenii destul de variate (eventuale relaţii heterosexuale anterioare, reproducere asistată, modul de educare a copiilor), precum şi sănătatea şi starea de bine a copiilor.
Simon Crouch, autorul principal al studiului, este de părere că rezultatul pozitiv este parţial consecinţa absenţei sterotipiilor de gen: 'Cercetări precedente sugerau că rolurile în educaţie, la serviciu şi acasă, în cadrul familiilor homoparentale, sunt distribuite mai echitabil decât în familiile heterosexuale. Acest lucru înseamnă că fiecare îndeplineşte un rol conform capacităţilor sale şi nu au loc stereotipurile de gen - mama rămâne acasă şi se ocupă de copii, iar tatăl lucrează şi câştigă bani pentru familie', afirmă el.
Problema majoră pentru copii rămâne felul în care sunt priviţi de ceilalţi, două treimi dintre ei continuând să fie stigmatizaţi. 'Metodele pot fi subtile, cum ar fi scrisori de la şcoală adresate Domnului şi Doamnei, sau deschise şi dure, ca de exemplu hărţuirea de către colegi. Cu cât o familie homoparentală este supusă mai multor astfel de manifestări, cu atât este mai mare impactul asupra stării de bine sociale şi emoţionale', adaugă cercetătorul.
Se poate reproşa studiului că au fost întrebaţi doar părinţii şi nu copiii, rezultatele putând fi astfel relativizate. Însă, în funcţie de vârsta copilului, întrebările sunt greu de pus direct, cu atât mai mult cu cât cei 500 de copii aveau între 0 şi 17 ani. Se pune întrebarea dacă şi alţi factori, cum ar fi nivelul de educaţie şi resursele financiare, nu au influenţat rezultatele. Însă, potrivit site-ului Jezebel, cercetătorii au luat în considerare aceşti factori socio-demografici.
De-a lungul vremii s-au realizat mai multe studii despre situaţia copiilor cu părinţi homosexuali, iar rezultatele au fost diferite. Un studiu realizat în 2012 arăta că majoritatea copiilor din familii homoparentale sunt mai expuşi eşecului şcolar şi predispuşi să fie instabili la vârsta adultă. În schimb, un alt studiu, realizat în 2013 de cercetători de la Universitatea Cambridge, afirma şi el că majoritatea copiilor cu părinţi homosexuali se simt la fel de bine, dacă nu mai bine, decât ceilalţi, încheie huffpost.fr.
Sursa: AGERPRES