Joi, 10 iulie, la Palatul Şuţu se vor desfăşura Conferinţele de joi, la care va vorbi doctorul în ştiinţe medicale Octavian Buda, despre modernitate şi modernizare medicală în Vechiul Regat, 1859-1939.
"Ca orice domeniu spiritual de elită, lumea medicală din România a funcţionat şi funcţionează pe baza unor ritualuri academice. Corpul medicilor s-a constituit şi se dezvoltă în continuare pornind de la un set de reguli, norme şi comportamente ritualizate.
Transformate sau nu în clişee, aceste rigori formale creionează atât distincţia de castă a registrului medical, cât şi respectul faţă de o tradiţie adeseori marcată de o excelenţă particulară. A studia cutumele, tabieturile şi reflexele ritualice ale doctorilor de altădată înseamnă, până la urmă, a rememora istoria unui domeniu care a transformat România într-un spaţiu recunoscut al performanţei medicale din Europa", se arată în comunicatul citat.
Octavian Buda este licenţiat al Facultăţii de Medicină a Universităţii 'Carol Davila' Bucureşti (1992) precum şi al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti (1997).
Doctor în ştiinţe medicale, este profesor universitar la "Carol Davila", catedra de Istoria Medicinei, şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Este titularul cursului de Patografie Culturală, Filozofie şi Psihiatrie al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti.
Este medic primar psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală 'Mina Minovici' Bucureşti. Din 1993, este redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală, fondată în 1936 de Nicolae Minovici.
A urmat studii de istoria medicinei, psihiatrie şi psihanaliză judiciară, antropologie psihiatrică şi culturală, bioetică. A scris articole consacrate filozofiei lui Karl Jaspers şi Emil Cioran în revistele "Krisis" şi "Observatorul Cultural".
A publicat studii şi recenzii pe teme de istoria medicinei în revistele "Viaţa Medicală", "Dilemateca", "Cuvântul", "Cultura", "Istorie şi Civilizaţie", "Astra".
Printre cărţile publicate: "Criminalitatea, o istorie medico-legală românească", Editura Paralela 45, Bucureşti, 2007; "O antropologie a marginalului. Psihiatria judiciară românească: 1860-1940", Editura Caligraf, Bucureşti, 2007; "Despre regenerarea şi... degenerarea unei naţiuni", Editura Tritonic, Bucureşti, 2009, "Identitate naţională şi medicină socială", Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, 2013, "România fără anestezie", Editura Vremea, Bucureşti, 2013.
Intrarea la Conferinţele de joi este 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente, a expoziţiei temporare "Constantin Isachie, un pictor al mondenităţii bucureştene" şi a Salonului BD: Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate.
În luna iulie vor fi prezenţi la conferinţele de joi Liviu Tofan cu "Afacerea Tănase" - 17 iulie, Sidonia Teodorescu cu "Clădiri mai puţin cunoscute din creaţia arhitectului Ion D. Berindey" - pe 24 iulie şi George Damian cu " Spioni care au trecut prin Bucureşti" pe 31 iulie.
Sursa foto: uzp.org.ro
Sursa: AGERPRES