Potrivit celui de-al 28-lea raport anual EY 'Beyond borders: unlocking value' referitor la industria de biotehnologie, industria globală de biotehnologie înregistrează o revenire remarcabilă.
Industria globală de biotehnologie s-a relansat puternic în 2013, companiile listate înregistrând o creştere de două cifre a veniturilor şi o creştere radicală a fondurilor atrase.
Totuşi, o mare parte din această evoluţie a industriei a fost generată de un grup relativ restrâns de companii în fază comercială, fapt care pune o presiune în plus pe restul industriei pentru a obţine o mai mare eficienţă în dezvoltarea de medicamente noi.
Conform raportului, succesul înregistrat de produse a stimulat veniturile, a atras investitori şi a motivat marile companii să facă investiţii majore în cercetare şi dezvoltare. Majoritatea companiilor continuă însă să se confrunte cu un mediu dominat de resurse limitate şi o evaluare tot mai riguroasă a produselor de către finanţatori şi investitori. Mai mult decât oricând, companiile de biotehnologie de toate dimensiunile sunt nevoite să adopte strategii pentru a capta mai multă valoare din descoperirile pe care le fac şi din procesul de dezvoltare de produse.
Companiile din centrele consacrate de biotehnologie de la nivel global (din S.U.A., Europa, Canada şi Australia) au generat venituri de 98,8 miliarde de dolari, o creştere de 10% faţă de 2012. Totuşi, această creştere a fost generată aproape în întregime de 17 dintre "liderii comerciali" având sediul în S.U.A., care au înregistrat fiecare venituri de peste 500 de milioane dolari.
Bugetele alocate de companii pentru cercetare şi dezvoltare s-au majorat simţitor, înregistrând o creştere de 14% faţă de anul anterior, determinată în primul rând de creşterea cu 20% a bugetelor alocate în S.U.A. Este pentru prima dată de la declanşarea crizei financiare globale când creşterea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea depăşeşte creşterea veniturilor.
Veniturile nete au scăzut cu 0,8 miliarde de dolari, fapt determinat parţial de creşterea cu 3,7 miliarde de dolari a cheltuielilor alocate activităţilor de cercetare şi dezvoltare în 2013.
Capitalizarea bursieră a înregistrat o creştere de 65%, la 791,8 miliarde de dolari, generată de performanţele solide ale liderilor comerciali, fapt care a crescut entuziasmul în întreaga industrie, precizează raportul EY.
Companiile de biotehnologie din America de Nord şi Europa au atras fonduri în valoare de 31,6 miliarde de dolari în 2013, în creştere semnificativă faţă de 28,7miliarde de dolari în 2012 şi cea mai mare valoare totală atrasă din 2003. Cincizeci de companii de biotehnologie (din S.U.A, Canada şi Europa) au debutat în listări publice în 2013, atrăgând 3,5 miliarde de dolari, o creştere de 300% faţă de 2012 şi cea mai mare valoare totală anuală din 2000. 'Capitalul de inovare' - definit drept totalul capitalului din acţiuni atras de companiile cu venituri mai mici de 500 de milioane de dolari - a crescut cu 36% şi a reprezentat cel mai mare total de fonduri atrase începând cu 2010.
Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor în care au fost implicate companii de biotehnologie americane sau europene a fost de 55,7 miliarde de dolari, o creştere de 106% faţă de 2012. Dar această ascensiune a fost generată de trei 'mega-fuziuni', cu două dintre cele mai mari tranzacţii ale anului în care au fost implicaţi doi cumpărători non-tradiţionali - o companie de tehnică medicală şi o companie de generice (OTC). În acelaşi timp, achiziţiile făcute de companiile tot mai active de biotehnologie (în valoare de 21 de miliarde de dolari) le-au depăşit pe cele ale marilor companii farmaceutice, valoarea achiziţiilor farmaceutice crescând cu doar 2% în 2013 faţă de 2012. Excluzând fuziunea Amgen / Onyx Pharmaceuticals, tranzacţiile biotehnologie-biotehnologie au înregistrat o creştere de 68% raportat la aceeaşi perioadă (la 10,6 miliarde de dolari).
Veniturile companiilor europene de biotehnologie listate au crescut cu doar 3% în 2013, la 21 de miliarde de dolari. Cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea au scăzut cu 4% în 2013, la 4,8 miliarde de dolari. Venitul net al companiilor europene listate a crescut cu 462%, până la 1,0 3 miliarde de dolari, cu 84 de companii listate care au înregistrat venituri cu o valoare apropiată de limita de jos.
Capitalizarea bursieră a crescut cu 44%: două treimi din companiile europene au înregistrat creşteri ale valorii de piaţă.
Finanţările europene au crescut cu 34% în 2013, la 5,7 miliarde de dolari, cea mai mare valoare totală din 2007. Aproape jumătate din capitalul atras, 2,4 miliarde de dolari, a provenit din credite.
Europa s-a bucurat de cel mai favorabil an pentru fuziuni şi achiziţii din 2007. Valoarea totală a celor 21 de tranzacţii europene de fuziuni şi achiziţii în 2013 a fost de 19,6 miliarde de dolari, o creştere de 487% de la an la an şi peste valoarea cumulată a ultimilor cinci ani.
Sursa: AGERPRES