Echipa pe care o conduce şeful Secţiei de neurochirurgie a Spitalului Universitar Militar central "Carol Davila", col. dr. Marian Mitrică, doctor în ştiinţe medicale poate face toată gama de intervenţii chirurgicale din acest domeniu, anual realizându-se aici 1.500-1.600 operaţii pe creier şi la coloana vertebrală, afirmă acesta într-un interviu acordat AGERPRES.
Potrivit acestuia, în ultimii cinci ani a crescut cu 30% incidenţa cancerelor cerebrale şi a scăzut vârsta la care acestea apar.
''Nu găsim încă explicaţie pentru această treabă, dar ceea ce este semnificativ este faptul că a crescut cel puţin cu 30% incidenţa. Vârstele la care apar aceste tumori sunt din ce în ce mai mici. Vin oameni tot mai tineri, lucru care poate era greu de conceput cel puţin până în anii '90. Vin oameni de 25 - 26 de ani, decada a treia şi a patra de viaţă. Ceea ce este mai neplăcut pentru noi că aproape 80 - 85% sunt tumori proaste, cu evoluţii extraordinar de imprevizibile, cu evoluţii foarte agresive, care se termină în perioade foarte scurte cu toate eforturile noastre'', afirmă medicul.
AGERPRES: Ce intervenţii se realizează în secţia pe care o conduceţi, ce problematică abordaţi?
Dr. Marian Mitrică: Ţinând seama de noile cerinţe la nivelul armatei şi la nivelul societăţii civile vrem, printr-un nucleu mic de oameni inimoşi, pregătiţi profesional extraordinar de bine, să facem lucruri extraordinare, să fim în stare să răspundem la orice solicitare. La ora actuală putem spune cu mândrie că cel puţin deocamdată noi putem să realizăm aceste lucruri.
Intervenţiile sunt şi în sfera cerebrală şi în sfera coloanei vertebral-lombare. Patologia nervilor periferici, facem transpoziţii de nerv, pentru plăgile din teatrele de operaţiuni, din elemente caracteristice misiunilor, dar şi din viaţa civilă, pentru că sunt multe cazuri care se soldează cu leziuni de nervi, de măduvă nervoasă, etc. Şi atunci trebuie să fim în stare să răspundem la toată această problematică. Un neurochirurg trebuie să atace atât problema cerebrală, cât şi cea de coloană. La ora actuală cei mai buni neurochirurgi asta fac. Există tendinţe ca în ceea ce priveşte neurochirurgia lucrurile să se diversifice puţin pentru că a devenit una complexă, tot mai completă şi atunci un neurochirurg este foarte solicitat. Există tendinţa să se facă această disociere: pe coloană, pe de o parte, coloana să fie abordată aproape în tot ceea ce înseamnă patologia ei - de la traumatisme tumorale, infecţioase, parazitare şi de altă natură, şi patologia cerebrală separată - aici toată patologia traumatică, tumorală, infecţioasă, parazitară, anevrismală, hemoragică.
AGERPRES: A crescut în ultimii cinci ani numărul de pacienţi care prezintă tumori cerebrale?
Dr. Marian Mitrică: Da, nu găsim încă explicaţie pentru această treabă, dar ceea ce este semnificativ este faptul că a crescut cel puţin cu 30% incidenţa. Vârstele la care apar aceste tumori sunt din ce în ce mai mici. Vin oameni tot mai tineri, lucru care poate era greu de conceput cel puţin până în anii '90. Vin oameni de 25 - 26 de ani, decada a treia şi a patra de viaţă. Ceea ce este mai neplăcut pentru noi că aproape 80 - 85% sunt tumori proaste, cu evoluţii extraordinar de imprevizibile, cu evoluţii foarte agresive, care se termină în perioade foarte scurte, cu toate eforturile noastre.
AGERPRES: Se prezintă pacienţii în faze incipiente la dvs?
Dr. Marian Mitrică: Există un polimorfism al simptomatologiei extraordinar de accentuat în ultima perioadă pentru că este paradoxal, sunt tumori foarte mari, diverse, agresive, care vin cu simptomatologie extraordinar de subţire, şi există şi leziuni mici care vin cu simptomatologie zgomotoasă. Ţine şi de pacientul respectiv. Unii au o cultură medicală sanitară mai ridicată şi, automat, la simptome vin aici. (...) A doua problemă ar fi, să spunem aşa, şi treaba noastră, a colegilor, pentru că de multe ori când te duci la medicul de familie ei încearcă, poate şi din cauza legislaţiei şi din cauza indicatorilor care se impun la ora actuală, să amâne puţin prezenţa la un specialist. Noul acord-cadru, care a intrat în vigoare, noile norme pur şi simplu zicem noi că limitează puţin accesul populaţiei la medicii specialişti. Automat medicul de familie are un rol foarte important, însă fără un tomograf, fără un RMN care poate evidenţia tumora respectivă sau leziunea respectivă, nu poţi să faci treaba aceasta. Acestea sunt examene de înaltă specialitate şi ca să ajungi la ele trebuie să treci de o anumită filieră.
Continuarea aici.
Sursa: AGERPRES