Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Piţian a declarat că numărul medicilor şi asistenţilor care activează în cabinetele şcolare de pe raza judeţului Gorj este unul deficitar, având în vedere faptul că ultimii ani s-a aflat în scădere din cauza pensionărilor cadrelor medicale.
Potrivit acesteia, la nivelul judeţului există 12 cabinete medicale în cadrul cărora sunt angajaţi 12 medici şi 36 de asistenţi, conform ultimului stat de plată înregistrat în evidenţele DSP Gorj. Numărul este mic dat fiind numărul total al unităţilor de învăţământ din judeţ, fiind necesar câte un medic la fiecare şcoală.
"Avem 36 de asistente angajate şi 12 medici, conform ultimului stat de plată înregistrat, mai sunt trei angajări efectuate ulterior acestuia. În total sunt 12 cabinete şcolare, unul stomatologic, în Târgu-Jiu sunt şase şi mai avem în Mătăsari, Motru, Târgu-Cărbuneşti, Bumbeşti-Jiu, Rovinari şi Turceni. Nevoie de cadre medicale este pentru că, în mod normal, fiecare şcoală ar trebui să aibă câte un medic şi totul ţine acum de ce se bugetează, depinde şi de primării. Problema deficitului datează de mult timp, iar numărul medicilor şi asistenţilor nu s-a schimbat, din contră s-a diminuat în ultimii ani că au ieşit la pensie. Acum depinde şi de primărie cum ştie să îşi obţină fonduri sau să prevadă fonduri la buget pentru eventuale angajări. În ceea ce priveşte dotările nu sunt probleme, cel puţin cu cele minimale pe care le cere legea. Sunt toate autorizate, nu se pune problema să funcţioneze un cabinet şcolar fără autorizaţie", a spus Elena Piţian.
Şeful Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Constantin Fârţă, a confirmat pentru AGERPRES că şi la nivelul municipiului există un deficit de medici, doar opt medici şi 30 de asistenţi asigurând asistenţa la aproximativ 23.000 de preşcolari şi şcolari.
"Avem 30 de asistenţi şi opt medici, din care unul stomatolog, care asigură asistenţa la peste 23.000 de copii preşcolari şi şcolari. Sunt puţini dar deocamdată nu poate să fie respectat normativul în sensul că nu avem alocate resurse ca fonduri salariale din partea ministerului Sănătăţii, ei sunt plătiţi de minister iar noi avem contract cu Direcţia de Sănătate Publică, care primeşte banii de la minister. (...) E suficient cât să acoperim necesarul atât pe grădiniţe, cât şi pe şcoli. Medicii şi asistenţii sunt repartizaţi prin arondarea către cele 28 de centre financiare şi deservesc mai multe unităţi şcolare", a explicat Constantin Fârţă.
El a mai adăugat că toate toate unităţile şcolare, 51 la număr, şi, implicit, cabinetele şcolare, sunt autorizate pentru funcţionare, nefiind înregistrate probleme în acest sens.
Sursa: AGERPRES