Un laborator american a vândut în opt ţări prelevări sanguine ilegale realizate de la un trib de indigeni renumiţi pentru rezistenţa lor la maladii, a anunţat guvernul Ecuadorului.
Autorităţile din Quito, care întreprind de mai multe luni o anchetă în acest caz, acuză Institutul Coriell, cu sediul în New Jersey, în SUA, c-a utilizat în scopuri comerciale material genetic de la membri ai etniei Waorani, un grup de circa 3.000 de persoane care trăiesc izolate în Amazonia ecuadoriană.
''Coriell a vândut în cel puţin opt ţări'', a declarat pentru AFP Maria Del Pilar Troya, subsecretar de stat la Educaţie şi Ştiinţe, responsabil cu dosarul, apărut în 2010, ca urmare a unei plângeri din partea comunităţii Waorani.
Printre ţările vizate figurează Germania, Brazilia, Canada, SUA, India, Italia, Japonia şi Singapore.
Potrivit guvernului ecuadorian, peste 3.500 de probe de sânge ar fi fost prelevate în urmă cu peste 30 de ani de la circa 600 de membri ai tribului amazonian. ''Au luat sânge de la Waorani şi, în unele cazuri, eşantioane de ţesuturi. Doar 20% dintre persoane au semnat o autorizaţie'', a precizat dna Del Pilar Troya.
Trei organisme americane sunt vizate: compania petrolieră Maxus, care a operat în regiunea amazoniană Orellana până în anii 1990, Laboratorul Coriell şi Harvard Medical School.
Contactat recent de AFP, laboratorul a afirmat c-a primit în 1991 doar ''o singură eprubetă'' conţinând ''o descendenţă de celule limfoblastoide'' stabilită 'pornind de la un eşantion de sânge de la un individ Waorani'', din care au fost extrase eşantioane de ADN ce au servit la cercetări ştiinţifice.
Coriell a precizat că n-a avut niciun beneficiu de pe urma acelor eşantioane, al căror original nu mai este disponibil pentru cercetări din 2010.
Sursa: AGERPRES