Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, Rodica Biro, a declarat că urmează să fie demarată procedura de distribuire a cardurilor de asigurări sociale de sănătate, care vor fi testate în cazul a 213 pacienţi, care beneficiază de dializă.
"În 15 mai a apărut un ordin al CNAS privind testarea cardului de servicii de asigurări sociale de sănătate pentru beneficiarii de servicii de dializă.
În acest ordin s-a stabilit că primii beneficiari ai cardurilor vor fi pacienţii care beneficiază de servicii de dializă în ideea în care aceştia au o frecvenţă mult mai mare la servicii din sistemul de sănătate prin aceste şedinţe de dializă pe care le fac. Centrul de dializă a avut posibilitatea să solicite să facă parte din acei furnizori de servicii medicale care pot să distribuie cardul şi în parteneriat cu casele judeţene de asigurărilor de sănătate le vor distribui. Avem 213 pacienţi aflaţi în tratament pe programul naţional de dializă şi încercăm să demarăm această procedură pentru punerea în posesia cardurilor", a spus Rodica Biro.
Ea a precizat că angajaţii instituţiei au obligaţia să se deplaseze la centrele de dializă şi să înmâneze personal fiecărui pacient cardul de asigurări sociale de sănătate.
"Momentan, e utilizat doar pentru datele de identificare, iar în momentul în care pacientul se prezintă la dializă, se introduce cardul în cititorul de carduri, apoi se face confirmarea serviciului medical (...) Cititoarele de card au fost obligaţia furnizorului de a le procura. Distribuirea ne va lua ceva timp pentru a vedea cum sunt programaţi pacienţii. La aceasta oră cardurile sunt la noi. Acestea sunt în curs de editare şi pentru alte persoane", a afirmat Rodica Biro.
Expertul onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi coordonator al proiectului Dosarul Electronic de Sănătate (DES), dr. Marius Filip, a spus, în acelaşi cadru, că aceste carduri au fost lansate în decembrie 2012 în scopul de a confirma că sistemul este funcţional, că nu durează autentificarea în sistem şi scanarea decât câteva minute, deşi medicii de familie spuneau că durează mai mult.
"Am decis să îl testăm pe un sistem cu frecvenţă mai mare de utilizare, aşa s-a ajuns să fie testat în cazul beneficiarilor de dializă", a precizat dr. Marius Filip.
Sursa: AGERPRES