Specialiştii susţin că dacă cancerul ar fi descoperit în faze incipiente, o treime din această maladie ar putea fi evitată printr-o profilaxie primară, iar vindecarea s-ar putea realiza în majoritatea cazurilor.
"Dincolo de profilaxia primară, prin care ar putea fi evitate o treime dintre cancere, este esenţial să ne concentrăm pe depistarea precoce, activă a afecţiunilor premaligne şi a bolii în stadii incipiente în care eficienţa tratamentelor este foarte bună - în aceste situaţii putem vindeca majoritatea cazurilor, iar morbiditatea consecutivă tratamentelor şi costurile sunt reduse substanţial.
Una dintre provocările actuale în managementul afecţiunilor oncologice este îmbinarea diagnosticului, tratamentului şi a îngrijirii pacienţilor cu cercetarea", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), Horaţiu Achimaş-Cadariu.
El a spus că printr-un stil de viaţă sănătos putem evita foarte multe îmbolnăviri.
"Termenul de cancer este o umbrelă care acoperă multiple faţete ale unei boli care în conştiinţa populară este incurabilă. Adevărul nu este chiar acesta. Trebuie spus de la bun început că putem să prevenim mare parte dintre cancere, printr-un stil de viaţă sănătos - asta însemnând o greutate normală, o alimentaţie raţională, alcool în cantităţi moderate, fără fumat şi cu suficientă mişcare fizică -, avem dovezi că am putem evita cel puţin unul din trei cancere. Mergem mai departe, la profilaxia secundară: asta înseamnă depistare precoce a unor stări premaligne sau maligne. Avem studii care ne demonstrează succesul nostru în anumite situaţii. Sau insuccesul. Ştim foarte clar că în aceste stadii incipiente putem să avem o rată de peste 95% de reuşită", a afirmat Horaţiu Achimaş-Cadariu.
La Cluj se desfăşoară, în perioada 11-14 iunie, Zilele Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" - 85 de ani de activitate, manifestare care reuneşte circa 350 de specialişti din domeniul oncologic din ţară şi străinătate.
Printre participanţi se numără prof. Wim H. van Harten, preşedintele Organizaţiei Institutelor Europene de Cancer (OECI), şi dr. Dominique de Valeriola, preşedinte ales al OECI.
Cu ocazia evenimentului sunt prezentate şi dezbătute cele mai noi informaţii din domeniul oncologiei, iar în cadrul OECI Oncology Days & General Assembly se vor reuni peste 50 de experţi europeni, reprezentanţi ai celor mai importante institute de cancer din Europa.
Sursa: AGERPRES