Într-un articol publicat în revista de specialitate Cell Stem Cell, a ţine post periodic, timp de două sau trei zile, contribuie la regenerarea celulelor stem din sânge şi la refacerea sistemului imunitar, combate efectele chimioterapiei şi încetineşte îmbătrânirea.
Studiul, condus de Valter Longo, profesor de gerontologie şi de ştiinţe biologice la Universitatea South California, arată că 'atunci când ţinem post sistemul imunitar încearcă să facă economie de energie'.
Iar unul din lucrurile care ajută la economisirea energiei este de a recicla multe celule de care imunitatea nu mai are nevoie, mai ales cele care pot fi uzate, a spus el.
Chimioterapia care se administrează la pacienţii cu cancer poate salva viaţa, dar are şi efecte secundare precum afectarea celulelor din sistemul imunitar. Se estimează că peste 20 la sută din decesele legate de cancer sunt accelerate de efectele toxice ale chimioterapiei, mai mult decât cancerul însuşi. De aceea medicii limitează dozele şi frecvenţa chimioterapiei la nivele tolerate de pacienţi, ceea ce în general diminuează eficienţa tratamentelor împotriva cancerului.
Studii anterioare ale echipei medicale conduse de Longo au relevat că restricţionarea temporară a alimentaţiei ar putea spori rezistenţa celulelor stem faţă de unii factori de stres. Lucrarea recentă pretinde să demonstreze că a ţine post poate proteja celulele sistemului imunitar. S-a constatat că atât la cobaii din laborator, cât şi la prima fază de teste clinice la oameni, perioadele de post au dus la o scădere semnificativă a celulelor albe ale sângelui.
Perioadele de post au variat de la două până la patru zile fără mâncare, timp de şase luni. 'Ceea ce am remarcat a fost scădere atât la şoareci, cât şi la oameni a numărului de celule albe în timpul postului prelungit', a precizat Longo. După ce se reia alimentaţia normală, celulele sângelui se refac, a spus cercetătorul.
Postul prelungit forţează organismul să-şi consume rezervele de glucoză, grăsime şi cetonă şi descompune totodată o porţiune semnificativă din celulele albe, un proces pe care Longo îl compară cu cel al reducerii din balast al unei nave. Ajunul prelungit reduce de asemenea enzima PKA care, potrivit specialistului, este gena cheie ce trebuie frânată pentru ca celulele stem să-şi recupereze capacitatea regenerativă'.
Sursa: AGERPRES