Preşedintele Societăţii Române de diabet, nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), dr. Maria Moţa, a declarat că va sesiza Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) falşii nutriţionişti care apar pe posturile de televiziune, pentru a fi interzişi, majoritatea fiind oameni care nu sunt medici şi nu au pregătire corespunzătoare.
"Cred că vom sesiza CNA-ul. Cred că aici vom putea interveni", a anunţat dr. Maria Moţa.
Problemele cauzate de falşii specialişti în nutriţie sunt discutate miercuri la Sibiu de către conducerea Societăţii Române de diabet, nutriţie şi Boli Metabolice, chiar înainte de începerea lucrărilor celei de a 40-a ediţie a Congresului Naţional de diabet, de la Sibiu.
Preşedintele SRDNBM a menţionat că adevăraţii specialişti nu pot da o listă a falşilor nutriţionişti, pentru că aceştia din urmă nu sunt medici şi nu se poate spune exact ce îi recomandă oficial. "Ei (falşii specialişti n.r.) apar pe toate posturile. Putem da o listă a celor abilităţi să facă aceste lucruri, dar a celor neabilitaţi, nu. (...). Vom lua decizie ce facem cu aceste date şi cum reacţionăm", a explicat dr. Maria Moţa.
Ea a adăugat că marea majoritate a românilor care vor să slăbească sau să aibă un regim sănătos de viaţă merg degeaba la medicii diabetologi din spitalele de stat, pentru că aceştia sunt puţini şi nu au timp să ofere asemenea servicii. Tocmai de aceea, românii care vor să urmeze o cură de slăbire cu recomandare medicală merg "mai ales la cabinetele private".
"Niciodată la cabinetul de stat diabetologul nu o să aibă timp. I se pare de fapt o treabă desuetă să discute un regim de slăbire, când un bolnav îţi face o comă hipoglicemică la uşă. Nu e timp. Şi nu există accesibilitate pentru astfel de servicii. Poate de aceea s-au dezvoltat atât de multe cabinete private, dar şi ele disproporţionat s-au dezvoltat la nivelul ţării şi de aceea au apărut o serie de nutriţionişti de care noi, ca specialitate, nu ştim cine sunt, nu ştim cum se recomandă ei şi cum apar la emisiuni la nivel naţional şi sunt recomandaţi ca nutriţionişti. Noi îi căutăm şi nu îi putem identifica niciunde", a arătat dr. Maria Moţa.
Preşedintele Societăţii Române de diabet, nutriţie şi Boli Metabolice îi sfătuieşte pe români să-şi verifice nutriţionistul, înainte de a se apuca să-i urmeze sfaturile.
"Noi dăm sfatul ca atunci când caută un sfat, să caute să vadă cine e persoana care îi dă sfatul şi să încerce să o identifice, pentru că sunt extrem de multe sfaturi care nu sunt corecte medical. Noi intervenim suficient de des, mai ales prin comisia de specialitate de pe lângă ministerul Sănătăţii, care este consultativă, dar vocile noastre se fac mai mult sau mai puţin auzite. Pentru mine e foarte clar. Un sfat foarte corect despre ceea ce trebuie să facem, îl poate da numai specialistul în diabet, nutriţie şi boli metabolice, la ora actuală, singura specialitate care se ocupă de alimentaţia omului sănătos şi bolnav în România", a explicat dr. Maria Moţa.
Aceasta a anunţat miercuri, la Sibiu, rezultatele finale ale primului Studiu Naţional privind Prevalenţa diabetului, Prediabetului, Supraponderii, obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), care arată că aproape două milioane de români, cu vârsta între 20 şi 29 de ani, suferă de diabet zaharat. Mai mult, 18,4 % din aceşti români, au prediabet, iar dacă ar merge la medic din timp, ar avea şansa ca jumătate dintre ei să nu facă diabet.
Studiul PREDATORR este realizat în premieră naţională, a durat un an jumătate să fie obţinute datele şi arată exact, câţi români suferă de diabet. Pentru acest studiu a fost folosit un eşantion reprezentativ de 3.000 de persoane din 101 centre din România.
Rezultatele finale ale studiului epidemiologic PREDATORR mai arată că peste 80% din populaţia adultă a României cu vârsta cuprinsă între 20-79 de ani prezintă anomalii ale lipidelor sanguine, în timp ce peste 2,6 milioane de români, cu vârsta cuprinsă între 20-79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin creşterea nivelului de acid uric în sânge).
PREDATORR a fost dat publicităţii în prima zi a celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de diabet, nutriţie şi Boli Metabolice, desfăşurat la Sibiu, în perioada 21-24 mai 2014.
Sursa: AGERPRES