Conf. dr. Liana Gheorghe, preşedinte executiv al Clubului Român pentru boala crohn şi colită ulcerativă a declarat că aproximativ 10.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în registrele naţionale.
"Într-un registru IBD Prospect în care noi înmagazinăm toate aceste cazuri, în ultimii şapte-opt ani de zile am avut o creştere faţă de ultimul studiu de prevalenţă a acestor boli în România de zece ori şi în special la nivelul oamenilor tineri, adolescenţilor şi chiar copiilor.
Avem în IBD Prospect în momentul de faţă, pe cinci centre mari din ţară, 1.500 de oameni înregistraţi, dar părerea mea este că nu sunt nici a zecea parte din pacienţii cu boli inflamatorii intestinale din România, pentru că sunt foarte mulţi cu forme moderate şi blânde care nu au fost înscrişi. Cred că avem undeva la vreo 10.000 -12.000 de persoane afectate", a spus într-o conferinţă de presă conf. dr. Liana Gheorghe.
medicul a explicat că bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv şi se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus şi puroi (între 3-4 şi peste 20/zi), apărute atât ziua, cât şi noaptea, dureri abdominale, febră, dispariţia apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioadă mai lungă de patru săptămâni trebuie să se prezinte la medic.
Liana Gheorghe a precizat că aceste boli afectează în special oameni tineri, bine dotaţi intelectual, elevaţi, care fac parte din medii înalte, au profesii de succes, lucrează mult în spaţii închise, uneori 10-12 ore, mănâncă pe fugă alimente semipreparate, din fast-food, alimente supraprelucrate termic, dulciuri rafinate, diete hipercalorice.
"Este o dietă complet diferită decât cea cu care am fost noi crescuţi de părinţii noştri. Se recrutează în interiorul nostru un anume tip de populaţie bacteriană în intestin, pentru că au mereu de-a face cu acest tip de alimentaţie care nu e deloc benefică şi care grefat pe predispoziţia genetică determină boala", a arătat conf. dr. Liana Gheorghe.
Ea a spus că există medicamente disponibile în România. "La nivelul bolilor inflamatorii intestinale, există medicaţia standard din lume în România, rapid disponibilă. Nu sunt liste de aşteptare. În general pacienţii au parte de o bună îngrijire şi de o bună expertiză medicală, totul este ca boala să fie diagnosticată precoce, tratată după criteriile de severitate cât mai precoce", a explicat preşedintele executiv al Clubului Român pentru boala crohn şi Colită Ulcerativă.
Conf. dr. Liana Gheorghe a atras atenţia asupra necesităţii unei diete cât mai naturale, să se consume legume şi fructe româneşti sau din gospodăria proprie, mamele să alăpteze la sân măcar 6-12 luni iar diversificarea alimentaţiei la bebeluşi să se facă cât mai natural.
La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri iar cei care muncesc au, în general, între trei şi şase săptămâni concediu medical pe an. De multe ori pacienţii ajung să se simtă captivi, fiind nevoiţi să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut al bolii, pacienţii au crampe, dureri abdominale, sângerări şi au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar şi cinci zile pe săptămână.
Cu ocazia Zilei internaţionale a luptei împotriva bolilor inflamatorii intestinale, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, cu sprijinul Clubului Român pentru boala crohn şi Colită Ulcerativă şi în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Afecţiuni Autoimune din România, a lansat campania de educare şi informare "Alege să fii tu învingătorul!".
De luni până miercuri, bucureştenii sunt invitaţi să vadă "Colonul gigantic" amplasat în parcul Unirii, pentru a afla informaţii relevante despre factorii care afectează funcţionarea corectă a acestei părţi a organismului.
Sursa: AGERPRES