În această săptămână, Universitatea de medicină şi farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi va găzdui prima ediţie a "Săptămânii Internaţionale de Nursing la care vor participa cadre didactice de la Colegiul Universitar Karel Grote din Antwerp (Belgia), Universitatea de Ştiinţe ale Sănătăţii din Kaunas (Lituania) şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Windesheim (Olanda).
În cadrul acestei manifestări, lectorii invitaţi, alături de profesorii de la universitatea de medicină ieşeană, vor susţine prelegeri prin care vor împărtăşi exemple de bune practici din educaţie şi profesie, existente în nursingul european.
'Săptămâna Internaţională de Nursing', o premieră în istoria UMF Iaşi, este dedicată atât studenţilor specializării asistenţă medicală Generală din cadrul Facultăţii de medicină, cât şi asistenţilor medicali ieşeni.
'Ideea de a organiza prima "Săptămână Internaţională de Nursing" pentru studenţii de la specializarea de asistenţă medicală a universităţii noastre ne-a venit firesc, în contextul colaborării de lungă durată cu facultăţi europene de asistenţi medicali, cu tradiţie, parteneri în cadrul programelor Erasmus ale Comisiei Europene. Lectorii invitaţi sunt patru cadre didactice universitare din Belgia - Colegiul Universitar 'Karel de Grote' din Antwerp, cu care colaborăm din 2003 şi derulăm în prezent proiectul Best Practice în End of Life Care (2012-2014). Mai participă doi lectori din Olanda, de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Windesheim şi doi lectori din Lituania, de la Universitatea de Ştiinţe ale Sănătăţii din Kaunas. Împreună cu aceste facultăţi am colaborat în consorţiile universitare din reţelele tematice europene de Nursing: TENN (2002-2005) şi în proiectul EmpNURS (2010-2013). Sperăm ca acest eveniment să ofere studenţilor noştri o imagine directă, din perspectivă europeană, a ceea ce înseamnă educaţia academică în nursing', a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, conf.dr. Ileana Antohe, de la disciplina Nursing a Facultăţii de medicină din Iaşi, organizator al evenimentului.
Ea a precizat că Universitatea ieşeană şi-a propus aprofundarea legăturilor cu instituţiile de învăţământ superior amintite, încurajarea dezvoltării de noi proiecte, schimburi Erasmus de studenţi şi cadre didactice şi elaborarea unor materiale educaţionale comune pentru specializarea asistenţă medicală generală.
Decanul Facultăţii ieşene de medicină, prof.dr. Doina Azoicăi, a subliniat faptul că pregătirea studenţilor, indiferent de specializare, preocupă la fel de mult conducerea facultăţii.
'Secţia de asistenţă medicală Generală are o curriculă care a fost agreată şi evaluată de către ARACIS dar şi de alte foruri, internaţionale, care au venit să evalueze activitatea didactică din universitatea noastră, încât pregătirea studenţilor de la asistenţă medicală Generală este în acord cu ceea ce se cere la nivelul Uniunii Europeane', a precizat prof. Doina Azoicăi.
Seria de conferinţe din cadrul 'Săptămânii Internaţionale de Nursing' va avea loc în Aula 'George Emil Palade' a Universităţii de medicină şi farmacie din Iaşi iar intrarea este liberă.
Conf.dr. Camelia Margareta Bogdănici, coordonator Instituţional Erasmus la UMF Iaşi şi organizatoare a manifestării, a precizat că a avut ocazia de a cunoaşte direct educaţia europeană din nursing, atât în ţări cu tradiţie precum Finlanda, Olanda, Marea Britanie, cât şi în cele recent integrate în Uniunea Europeană - Republica Cehă, Lituania, Ungaria.
'Împreună cu aceşti parteneri, alături şi de colegi din Belgia şi Danemarca, ne-am propus dezvoltarea unor noi proiecte europene în nursing, sub egida programelor Erasmus+. Acest eveniment, International Nursing Week, ne permite compararea şi aprofundarea diferenţelor şi exemplelor de bune practici din educaţie şi profesie, existente în nursingul european, precum accesul asistenţilor medicali la învăţământul doctoral academic sau implementarea sistemului de mentorat în educaţia practică universitară', a exemplificat Conf.dr. Camelia Margareta Bogdănici.
Prezent la conferinţa de presă de luni, rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Vasile Astărăstoae a apreciat că instituţia de învăţământ superior pe care o reprezintă este jucător pe piaţa globalizată a învăţământului medical.
'Al doilea element esenţial este că universitatea se afirmă prin toate secţiile şi liniile de învăţământ pe care le are. Până acum, v-am prezentat ce se întâmplă la medicină Generală, medicină Dentară, farmacie, Bioinginerie. Astăzi vă prezentăm ce se întâmplă şi la secţia de asistenţă medicală. Acest învăţământ de licenţă este o preocupare pentru universitatea noastră şi ne mândrim cu rezultatele lor', a spus rectorul Vasile Astărăstoae.
Sursa: AGERPRES