Lucrările de modernizare şi de extindere a Clinicii de Obstetrică ginecologie, în valoare de 15 milioane de lei, sunt aproape de finalizare, a anunţat conducerea spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.
'Sunt mândru că în cadrul SCJU s-au finalizat lucrările la reabilitarea Clinicii de Obstetrică ginecologie, care este clinică de elită nu numai la nivel regional, fiind maternitate de grad III.
Investiţia este de aproximativ 15 milioane de lei şi blocul de naşteri a fost reabilitat în totalitate, fiind cea mai modernă unitate de acest tip din judeţul Mureş. Suntem mândri că avem un bloc de naşteri în care putem asigura pacientelor nu numai un act medical sigur şi liniştit, având în vedere calitatea actului medical, ci şi modern din punct de vedere al nivelului confortului la cele mai înalte standarde', a declarat managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac.
Potrivit acestuia, proiectul de reabilitare şi modernizare de la spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş face parte dintr-un program mai derulat de ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială - Unitatea de Management a Proiectului APL II şi a demarat la sfârşitul lunii octombrie 2012.
Acesta a arătat că lucrările vizează modernizarea etajelor 8 şi 9 ale spitalului şi construirea unui etaj suplimentar, astfel încât Secţiile de Obstetrică ginecologie şi Neonatologie să asigure circuite şi condiţii decente pacientelor.
Şeful Clinicii de Obstetrică ginecologie, dr. Szabo Bela, a arătat că, până în prezent, a fost finalizată o etapă a proiectului.
'Proiectul s-a axat pe reabilitarea secţiilor de obstetrică, nu şi de ginecologie. La noi, secţia de Obstetrică viza două jumătăţi de etaje, dar am insistat şi ni s-a aprobat o nouă investiţie, pentru supraetajare. Prin aceasta, practic, nu creşte numărul de paturi, ci pur şi simplu se măreşte confortul pacientelor, care, acum, putem spune cu mândrie, sunt la nivelul secolului XXI. Lucrările încă nu s-au încheiat, s-a finalizat o etapă. De când au început lucrările (...) în loc de 100 de paturi funcţionăm cu 60, pentru că a trebuit să ne restrângem activitatea. Am predat spre şantier două aripi, una este finalizată, la fel şi supraetajarea. Practic, în momentul de faţă, am trecut de o etapă foarte importantă - una din problemele majore ale acestei investiţii a fost realizarea unui bloc de naşteri care să corespundă cerinţelor actuale şi acesta este finalizat. Este un bloc de naşteri cu o intimitate mai crescută, nu mai există sală de travaliu comună pentru toate gravidele. Practic, în fiecare sală de naştere va fi o singură pacientă', a susţinut Szabo Bela.
Şeful Clinicii de Obstetrică ginecologie a arătat că această clinică este funcţională, că toate saloanele sunt prevăzute cu grupuri sanitare proprii, posibilitate de cazare în sistem 'rooming in' - mama şi copilul în aceeaşi încăpere şi sistem intercall prin care pacientele pot alerta medicii şi asistenţii.
Proiectul pentru etajul 9 corpul A a presupus lucrări ample de reabilitare, fiind amenajate 4 săli de naştere dotate cu grupuri sanitare proprii, un bloc operator ce cuprinde un salon preoperator, o sală de operaţii, un salon postoperator cu 4 paturi, bancă de sânge şi camere pentru medici. În plus, în blocul operator a fost montat un sistem video de ultimă generaţie care va transmite imagini din sala de operaţii în sala de curs (aflată la etajul 10 corp A), oferind astfel posibilitatea medicilor de a le preda studenţilor în direct în timpul operaţiilor, a precizat Szabo.
Blocul operator este prevăzut cu uşi automate glisante, iar etajul 10 are două corpuri - A şi B, în corpul A au fost amenajate 4 saloane septice cu câte 3 paturi, depozit sanitar, sală de mese, oficiu, o cameră de tratament şi camere pentru medici şi asistente. Aici se află sala de curs care va fi dotată cu aparatura necesară pentru transmisii voce-date şi va avea o capacitate de aproximativ 70 de locuri. În corpul B se găsesc laboratoarele de genetică, o încăpere pentru ecografii, o cameră tehnică, precum şi o bibliotecă pentru personalul medical.
Sursa: AGERPRES