Astăzi, 19 mai, va fi prezentat la Bruxelles drept exemplu de cooperare transfrontalieră proiectul româno-sârb "Telediag", care implică utilizarea în comun a unui sistem unic de telemedicină care le permite medicilor să ofere pacienţilor asistenţă medicală la distanţă.
Proiectul "Telediag" va fi prezentat în cadrul conferinţei drept unul dintre cazurile de bune practici în domeniul cooperării regionale transfrontaliere, împreună cu alte trei proiecte de acelaşi tip, unul în domeniul universitar - realizat de Belgia, Germania, Franţa şi Luxemburg -, unul de deminare la graniţa Croaţiei cu Ungaria, unde au fost îngropate multe mine în timpul conflictului din fosta Iugoslavie din anii 90, şi unul privind realizarea unei "Academii de artizanat", implementat de Ungaria şi Slovenia, care a vizat păstrarea meşteşugurilor populare.
În cadrul proiectului româno-sârb, spitalele din Vrsac şi Zitiste (Serbia) şi spitalul judeţean de urgenţă din Reşiţa au fost dotate cu instrumente şi echipamente medicale de ultimă generaţie pentru diagnostic şi consultare prin intermediul telemedicinei. De asemenea, un număr de 50 de medici din aceste instituţii şi alte unităţi sanitare au fost instruiţi să folosească eficient platforma de telemedicină.
În total, 150.000 de pacienţi din ambele părţi ale frontierei au beneficiat de tratament prin telemedicină, iar până la finalul proiectului alte 11 instituţii de îngrijiri medicale s-au alăturat iniţiativei, şapte din Serbia şi patru din România. "Acest parteneriat transfrontalier ar putea fi un prim pas în crearea unei reţele medicale online mai mari în interiorul UE sau chiar în lume", se menţionează în comunicatul Comisiei Europene (CE) dedicat proiectului, care a avut un cost total de 1,14 milioane de euro şi s-a derulat în perioada 31 decembrie 2010 - 28 februarie 2012.
Evenimentul de la Bruxelles îşi propune să ilustreze modul în care politica regională a UE ajută populaţia locală să găsească soluţii prin intermediul cooperării teritoriale europene, în contextul în care peste 8.000 de astfel de proiecte au fost sprijinite în regiunile Europei în perioada 2007-2013, atât în statele membre ale UE, cât şi în ţări terţe. În pofida unui buget relativ redus, proiectele au înregistrat o serie de rezultate concrete în domenii precum înlăturarea barierelor pentru o securitate mai bună, transport, educaţie, energie, asistenţă medicală, formare profesională şi crearea de locuri de muncă, informează vineri un comunicat al CE.
Conferinţa care va avea loc pe 19 şi 20 mai va reuni, la Bruxelles, reprezentanţi ai autorităţilor de management al programelor privind cooperarea teritorială europeană (CTE) care monitorizează aceste proiecte, cărora li se vor alătura persoane care au beneficiat şi care au participat la cele patru proiecte transfrontaliere regionale emblematice. Venind din diferite părţi ale UE, medici, poliţişti, artizani şi studenţi se vor alătura reprezentanţilor regiunilor frontaliere pentru a-şi împărtăşi experienţa cu privire la modul în care proiectele transfrontaliere din UE au contribuit la abordarea provocărilor reprezentate de exodul de inteligenţă, securitate, sănătate, şomaj şi lipsa calificărilor profesionale.
"Cooperarea teritorială constituie nucleul idealului european. Aceste tipuri de proiecte ne arată Europa în acţiune, cooperarea având loc nu numai la nivel interguvernamental, ci şi la nivelul cel mai local. Ar trebui să avem în vedere acest lucru în timp ce ne pregătim de vot pentru alegerile europene. Acesta este un exemplu concret a ceea ce face Europa pentru cetăţeni - în domeniul sănătăţii, securităţii, educaţiei sau cu privire la păstrarea tradiţiilor şi culturii noastre", a declarat comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.
"Un alt element important al acestor proiecte a fost rolul pe care l-au jucat în integrarea celor mai noi state membre ale UE. Dat fiind că frontierele externe ale UE sunt în continuă evoluţie, cooperarea cu ţările vecine care nu sunt membre ale UE a jucat şi continuă să joace un rol esenţial în procesul de extindere şi în crearea unor legături mai puternice pentru continuarea integrării, de exemplu în Balcani', a adăugat el.
Pentru perioada 2014-2020, aproape 10 miliarde de euro sunt alocaţi pentru cooperarea teritorială europeană, din care aproximativ 6,6 miliarde de euro vor fi direcţionaţi către regiunile transfrontaliere. În noua perioadă de programare cele 91 de programe să vor concentra mai mult pe rezultate şi priorităţi, în conformitate cu noua reformă a politicii de coeziune a UE, ceea ce ar urma să asigure un impact mai mare şi o utilizare mai eficientă a investiţiilor.
Sursa: AGERPRES