În perioada 14-17 mai, va avea loc la Târgu Mureş, a XVII-a ediţie a Congresului Naţional de medicina Muncii, unde va exista o abordare multidisciplinară prin participarea a numeroşi medici specialişti.
'Acesta este cel de-al XVII-lea congres de medicina Muncii, a revenit la Târgu Mureş după aproape 10 ani şi acest lucru nu poate decât să ne onoreze.
Este pentru prima dată în istoria acestui congres când există o abordare multidisciplinară, în sensul în care am invitat colegi din alte specialităţi să participe cu lucrări şi cu prezenţa, astfel încât să putem să gestionăm mai bine, de astăzi încolo, cazurile de boli profesionale, care sunt boli ce trebuie să fie diagnosticate şi tratate în comun de către medicul de medicina muncii şi de către medicii din alte specialităţi, interne, pneumologie, oftalmologie, ORL şi aşa mai departe. Aproximativ 400 de participanţi sunt prezenţi la acest congres, cred că este cel mai mare din cele 16 de până acum, avem foarte mulţi oaspeţi din străinătate', a declarat marţi dr. Horaţiu Moldovan, preşedintele congresului.
Potrivit acestuia, la Congresul de la Târgu Mureş participă, pe lângă numeroşii specialişti români, preşedintele Societăţii Europene de medicina Muncii, prof.dr. Xaver Baur din Germania, prof. Swen Malte John, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii pe partea de dermatoze profesionale, prof. Alenka Skerjank din Slovenia, preşedintele Uniunii Europene a medicilor Specialişti de medicina Muncii, doi specialişti din Cehia, directorul Centrului Naţional de Toxicologie Clinică, dr. Serghey Zakharov, şi şefa disciplinei de medicina Muncii de la Universitatea Charles din Praga, prof. dr. Daniela Pelklova, cărora li se adaugă prof. dr Sara Felszeghi de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, plus specialişti din Republica Moldova.
'Deci este o abordare nu doar multidisciplinară, ci şi profund internaţională. medicina Muncii este o ramură a medicinii profilactice, dar şi o ramură a medicinii curative. S-a desprins din două specialităţi, din medicina Internă şi din Igiena Muncii, astfel că s-a creat o disciplină nouă, o specialitate', a precizat dr. Horaţiu Moldovan.
Congresul de la Târgu Mureş va avea patru teme principale: abordarea multidisciplinară a bolilor profesionale, toxicologia ocupaţională, somnologia în medicina muncii şi abordarea legislativă a medicinii muncii în România şi Uniunea Europeană.
Congresul Naţional de medicina Muncii a fost creditat cu 24 EMC pentru medicii participanţi, numărul maxim posibil pentru o manifestare ştiinţifică de patru zile.
Cea de-a XVII-a ediţie a Congresului Naţional de medicina Muncii este organizată la Târgu Mureş de Societatea Română de medicina Muncii şi Clinica de medicina Muncii a spitalului Clinic Judeţean Mureş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş.
Sursa: AGERPRES