3.000 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi, a declarat coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota.
El a adăugat că alţi 400-500 de pacienţi au nevoie de un ficat, aproximativ 60 sunt înscrişi pentru un transplant de cord şi 30 pentru pancreas.
Însă, potrivit lui Zota, aceste liste de aşteptare pentru transplant sunt "dinamice" şi trebuie actualizate iar în prezent se încearcă modificarea criteriilor de validare a candidaţilor.
"Din ianuarie 2014 până în prezent au fost 47 de donatori în moarte cerebrală care au donat 94 de rinichi. De la începutul anului şi până acum au fost efectuate 44 de transplanturi hepatice, două de inimă, patru de pancreas. Agenţia Naţională de transplant a acreditat 40 de centre de prelevare. Dacă aceste centre ar da câte 10 donatori pe an, numărul de donatori ar fi de 400. Dacă ar da câte 20, numărul total de donatori ar fi de 800 pe an. Banii ajung pentru 100 de donatori", a spus Zota.
Coordonatorul naţional de transplant a mai declarat că România are cea mai mare rată de acceptare pentru donare de organe (80%) de partea familiei unui pacient muribund, spre deosebire de ţări din nordul Europei, unde rata de acceptare este de 40%, sau de Polonia, cu 20%.
Sursa: AGERPRES