Acoperirea vaccinală a copiilor trebuie să fie cât mai ridicată, în condiţiile în care în România se constată un trend descrescător la multe vaccinuri, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, conf. univ. dr. Alexandru Rafila.
El a tras un semnal de alarmă sâmbătă în ceea ce priveşte neîncrederea populaţiei în vaccinare, ca metodă eficientă de combatere şi eliminare a numeroaselor boli transmisibile.
"Cred că este momentul ca informaţiile eronate, de multe ori tendenţioase sau răuvoitoare, care nu se bazează pe informaţie ştiinţifică, pe date reale, să înceteze, pentru că acestea vor afecta, într-un timp nu foarte îndelungat, starea de sănătate a populaţiei, sănătatea copiilor noştri", a spus Rafila, la Conferinţa Naţională "Actualităţi în vaccinologie - Rovaccin 2014".
El a declarat că, în România, rata vaccinării este satisfăcătoare pentru unele tipuri de vaccinuri şi a subliniat că pentru desfăşurarea optimă a Programului Naţional de Imunizare este necesar un parteneriat profesionişti - societate civilă - mass-media.
"Este vorba de un trend descrescător, în funcţie de tipul de antigen la care facem referire, dar suntem, la multe dintre vaccinuri, la peste 80%, când în anii anteriori eram la peste 90%. Aceste date nu sunt mulţumitoare", a spus medicul, menţionând că există îngrijorări privind poliomielita, afecţiune pentru care există o preocupare la nivel internaţional, în cazul căreia un prag de vaccinare sub 80% devine periculos. "Acest prag devine periculos pentru ţara noastră, lucru pe care nu ni-l permitem", a afirmat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Alexandru Rafila a dat asigurări că "nu există niciun fel de riscuri în urma administrării vaccinului antipoliomielitic, în afara unor reacţii locale - roşeaţă sau durere la locul administrării sau, eventual, o stare de subfebrilitate de scurtă durată".
"În România, toate produsele vaccinale sunt autorizate la nivel internaţional, de bună calitate, eficiente şi sigure pentru administrarea la copii", a spus el.
Despre o eventuală scădere a încrederii populaţiei în vaccinuri din cauza scandalului de la Institutul Cantacuzino, profesorul Rafila a afirmat că "nu trebuie să existe această teamă, deoarece mecanismele care au fost puse în acţiune la nivel european şi la nivel naţional prin Agenţia Naţională a medicamentului au funcţionat şi nu au permis punerea pe piaţă a unui produs care nu era corespunzător".
"Sunt lucruri emoţionale, de moment. Totdeauna, atunci când discutăm de un vaccin care ar putea să fie problematic la administrare lucrurile ar putea să aibă un impact", a spus Rafila, menţionând că "şi alţi producători mult mai mari, de la nivel global, au întâmpinat probleme similare cu acelea ale Institutului Cantacuzino".
"Au fost câţiva ani în care zeci de milioane de doze de vaccin s-au retras", a amintit medicul, subliniind că importantă este existenţa mecanismului capabil să evite punerea pe piaţă şi administrarea unor vaccinuri cu probleme apărute în procesul tehnologic. "Din acest punct de vedere, nu cred că un astfel de eveniment ar trebui să afecteze în vreun fel imunizarea", a adăugat Rafila.
În ceea ce priveşte introducerea în schemă a altor vaccinuri gratuite, Rafila şi-a exprimat speranţa să se reia vaccinarea împotriva infecţiei cu virusul Papiloma Uman.
El a explicat că în cadrul Programului naţional de oncologie, în anii 2008 - 2009, a existat vaccinul împotriva infecţiei cu acest virus, dar modul în care a fost organizată campania a fost un eşec. "Nu s-au vaccinat decât un număr relativ mic de persoane în acea perioadă şi s-a renunţat pentru moment la acest vaccin, dar sperăm să se reia", a precizat Rafila.
Vaccinul pneumococic este prevăzut în cadrul calendarului naţional de imunizări, iar introducerea lui va fi hotărâtă, probabil, în momentul în care un astfel de program va putea fi susţinut, fiind vorba de costuri mai mari, a afirmat Alexandru Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai informat că în acest sezon s-au vaccinat antigripal, cel puţin cu vaccinurile luate de ministerul Sănătăţii, aproximativ 600.000 de persoane. Numărul total de persoane vaccinate în România, care ar include şi piaţa privată, nu a depăşit un milion de doze, în condiţiile în care ţinta Organizaţia mondială a Sănătăţii este de 15% din populaţie, adică de trei milioane de persoane.
Circa 400 de persoane, medici microbiologi şi epidemiologi, infecţionişti pediatri şi medici de familie au participat, sâmbătă, la conferinţa "Actualităţi în vaccinologie - Rovaccin 2014", cea mai importantă manifestare a profesioniştilor implicaţi în vaccinare, organizată de Societatea Română de Microbiologie, la Hotel Ramada Parc Bucureşti.
Sursa: AGERPRES