Preşedintele filialei sucevene a Organizaţiei Salvaţi Copiii Suceava, Camelia Iordache a declarat că Organizaţia Salvaţi Copiii Suceava, va desfăşura în cadrul campaniei naţionale "Bun venit pe lume!", acţiunea caritabilă de strângere de bani pentru dotarea maternităţii Vatra Dornei cu un incubator de transport.
Potrivit lui Iordache, este al doilea an în care Organizaţia Salvaţi Copiii derulează campania ''Bun venit pe lume!'' în scopul dotării maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.
Iordache a spus că filiala Suceava a Organizaţiei Salvaţi Copiii derulează campania în judeţele Suceava şi Botoşani.
În judeţul Suceava campania este derulată pentru dotarea cu un incubator de transport a maternităţii spitalului din Vatra Dornei, care să deservească Bazinul Dornelor şi zona Câmpulung Moldovenesc.
În acest sens, Salvaţi Copiii Suceava organizează, vineri, în sala de evenimente din cadrul Shopping City Suceava, un eveniment caritabil susţinut de artişti plastici suceveni şi de elevi din judeţ care au donat obiecte de artă şi handmade.
La eveniment sunt invitate să participe persoanele care doresc să susţină campania, orice contribuţie fiind importantă pentru copiii nou-născuţi prematur. Acţiunea este susţinută de Consiliul Judeţean Suceava şi Shopping City Suceava.
Potrivit lui Iordache, până în prezent, în cadrul campaniei pentru Suceava a fost colectată sumă de 32.780 lei (4.000 lei - campanie stradală Vatra Dornei, 25.000 lei - donaţie ''Bal Vienez'', 3.780 lei - sponsorizare SC Minco Serv Suceava) din necesarul de aproximativ 54.050 lei (echivalentul a 11.780 euro).
Pornind de la datele statistice conform cărora, în România, mor anual, în medie, 1.900 de copii cu vârsta mai mică de un an, Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a propus să sprijine alte 25 de maternităţi cu incubatoare, pentru a ajuta astfel la prevenirea mortalităţii infantile şi pentru a sprijini gravidele şi mamele din 15 comunităţi să aducă pe lume copii sănătoşi şi să le ajute la creşterea copiilor lor.
Un număr de 1.900 de body-uri, conceptul creativ al campaniei, reprezentând numărul mediu de decese înregistrate la nivel naţional în rândul bebeluşilor, reprezintă imaginea campaniei în Bucureşti şi în cele 13 filiale ale organizaţiei.
Până în prezent, prin programul ''Fiecare Copil Contează'', Organizaţia Salvaţi Copiii a donat echipamente medicale pentru 18 maternităţi din ţară.
Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990 - 2012, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute (8.471 decese în 1990, 2.250 în 2009 şi, respectiv, 1.812 în 2012), România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1.000 de copii născuţi vii în 2012.
La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. În România, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţa reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice.
O treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.
Sursa: AGERPRES