Suferinţa persoanelor afectate de psoriazis şi consecinţele bolii asupra calităţii vieţii pacienţilor îi determină pe specialişti să privească aceste cazuri dintr-o perspectivă multidisciplinară, nefiind vorba doar de o afecţiune dermatologică.
"Psoriazisul nu mai este considerat demult doar o afecţiune dermatologică. De aceea, din ce în ce mai mulţi specialişti recomandă această abordare complexă a psoriazisului.
Este bine ştiut faptul că majoritatea pacienţilor cu psoriazis au afectată calitatea vieţii. Din păcate, aceasta se datorează şi celor din jur, care din neştiinţă sau din nepăsare, tratează acest pacient cu oarecare respingere. Acest gen de proiecte pe care noi, ca Societate Română de dermatologie, le vom iniţia, au şi această menire, de a populariza în masele largi o idee corectă despre aceasta afecţiune: pacienţii cu psoriazis, trebuie trataţi corect, psoriazisul nu este contagioas, iar ei trebuie primiţi fără cea mai mica reţinere alături de noi la piscină, la saloanele de înfrumuseţare etc", a declarat luni dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de dermatologie (SRD), în cadrul unei mese rotunde organizate la Timişoara, cu tema "Abordarea multidisciplinară a psoriazisului".
Proiectul este iniţiat de Societatea Română de dermatologie şi de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, având ca parteneri compania LEO Pharma şi lanţul de farmacii Dona şi urmăreşte încurajarea pacienţilor care suferă de psoriazis să se prezinte pentru consult la medicul dermatolog. Pentru că psoriazisul nu este doar o afecţiune dermatologică, medicii propun o abordare multidisciplinară, astfel că pacienţii vor beneficia de câte o consultaţie gratuită la dermatolog, psiholog şi nutriţionist, în oraşele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
Cele mai recente studii arată că psoriazisul este estimat cu o rată de apariţie de 2% în rândul populaţiei nord-europene şi de 2% - 2,6% în cel al populaţiei americane, unde sunt afectaţi aproximativ 4,5 milioane de oameni. Aceleaşi studii relevă faptul că jumătate dintre pacienţi semnalează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă.
Noutăţi în tratamentul psoriazisului
În România, incidenţa este de circa 2%, iar debutul bolii psoriazis se poate produce la orice vârstă, din primii ani de viaţă până la vârsta a treia, cu o frecventa mai mare între 20-50 de ani.
De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual, în medie, între 3 şi 26 de zile de muncă, iar un sfert dintre ei susţin că boala le-a afectat alegerea unei cariere profesionale.
Pe lângă manifestările cutanate, psoriazisul se asociază şi cu artrite periferice, spondilită, sacroileită, dactilită, tenosinovită, entezită, osteită, periostită, iar aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante, care pot conduce la invaliditate.
Psoriazisul este o afecţiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, care se manifestă pe piele, dar care are de multe ori cauze şi manifestări sistemice. Boala este caracterizată de apariţia pe piele a unor pete roşiatice, proeminente, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Există numeroase tipuri de psoriazis, care se disting adesea după localizarea sau aspectul leziunilor.
Sursa: AGERPRES