Cotidianul 20minutes.fr informează că un aparat "revoluţionar" numit pupilometru, care poate măsura în mai puţin de o secundă nivelul de durere al unui pacient este folosit de un an de zile de personalul medical de la spitalul Croix-Rousse din Lyon (Franţa).
Dispozitivul este utilizat îndeosebi în sălile de operaţii şi în reanimare. 'Până acum, când un pacient era în imposibilitatea de a se exprima sau sub efectul anesteziei, ne bazam pe observaţia directă pentru administrarea medicamentelor împotriva durerii în doze potrivite', spune Nathalie Aulnette, directoare a Fundaţiei Apicile, care a finanţat cumpărarea aparatului. 'Se analizau gesturile, presiunea arterială sau cardiacă', adaugă ea.
Acum medicii se uită la mărimea pupilei ochiului, care arată dacă persoana suferă. 'Este un procedeu rapid, care ne permite să administrăm doze foarte precise. De exemplu, dacă observăm că un pacient suferă, îi putem injecta morfină fără să mai bâjbâim', afirmă doctorul Christian Bauer de la serviciul anestezie-reanimare al spitalului Croix-Rousse.
Rezultatul acestei mici revoluţii este că pacienţii se trezesc mai bine şi îşi revin mai repede după operaţie. 'Suntem la începutul folosirii pupilometrului şi credem că va înregistra o dezvoltare rapidă în acest sens', continuă Nathalie Aulnette. Cu aparatul s-a măsurat deja nivelul de durere la femeile gata să nască, iar clinica din Grenoble unde este internat Michael Schumacher îl utilizează la supravegherea nivelului de durere pe care îl resimte fostul pilot de Formula 1, aflat în comă indusă.
Sursa: AGERPRES