Potrivit unui studiu, punerea în aplicare în China a măsurilor de luptă împotriva fumatului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar însemna evitarea a 13 milioane de decese până în 2050.
China numără 300 de milioane de fumători, aproape o treime din totalul fumătorilor din lume.
Tutunul ucide, în prezent, peste un milion de persoane pe an în China (939.000 de bărbaţi şi 79.000 de femei), cifră care s-ar putea tripla până în 2030, potrivit unor experţi medicali chinezi şi străini.
Beijingul a luat până acum puţine măsuri împotriva fenomenului, mulţumindu-se să interzică fumatul în transportul în comun, scrie AFP. Ţara a majorat şi impozitul pe produsele din tutun în 2009, însă această creştere nu s-a resimţit la nivelul consumatorului.
Într-un studiu publicat miercuri în British Medical Journal (BMJ), cercetători spanioli, francezi şi americani susţin că, dacă situaţia nu se va schimba, tutunul ar putea provoca peste 50 de milioane de decese în China, între 2012 şi 2050.
Numărul de decese pe an ar putea continua să crească până la 1,5 milioane în 2040, în rândul bărbaţilor, şi până la 49.000 în rândul femeilor.
Însă situaţia ar putea fi foarte diferită dacă s-ar aplica recomandările Convenţiei-cadru a OMS pentru lupta anti-tutun, intrată în vigoare în 2005, continuă AFP.
Impozitarea pachetului de ţigări cu 75% ar permite reducerea cu peste 10% a numărului de fumători chinezi şi ar salva circa 3,5 milioane de vieţi până în 2050.
O legislaţie care ar interzice tutunul în toate locurile publice, precum şi reclamele la produsele din tutun, ar permite evitarea a încă 5,5 milioane de decese până în 2050.
Alte patru milioane de decese ar putea fi evitate cu ajutorul unei campanii anti-tutun de mare amploare şi prin obligaţia de a insera avertismente sanitare pe pachetele de ţigări.
Potrivit autorilor studiului, numărul de fumători chinezi ar scădea, în total, cu 40% până în 2050 dacă toate aceste măsuri ar fi puse în aplicare rapid de către autorităţile chineze.
Sursa: AGERPRES