Preluarea unor spitale de universităţile de medicină este un lucru avantajos atât pentru unităţile de învăţământ, cât şi pentru pacienţi, a declarat rectorul UMF Iaşi şi preşedintele colegiului medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
"Este o cerinţă de mai bine de 5 ani a universităţilor de medicină şi farmacie. Este avantajos atât pentru a pacient, cât şi pentru învăţământ.
Pentru pacient este avantajos pentru că se vor crea centre de excelenţă în care universităţile vor putea investi, acestea având fonduri extrabugetare pentru creşterea calităţii. Vor beneficia de asistenţă medicală performantă. Pentru universităţi este avantajos pentru că vor avea o bază de cercetare şi de instruire pentru medici şi medicii rezidenţi . Şi până acum spitalele erau obligate să asigure această bază, dar depindea de aprobarea managerului şi a consiliilor judeţene. Acum managementul se va simplifica", a explicat medicul.
Potrivit rectorului UMF "Carol Davila" Ioanel Sinescu trecerea spitalelor reprezintă o "probă de încercare", iar instituţiile de învăţământ îşi vor pune mai mult amprenta pe toate segmentele de activitate, pe pregătire, îngrijire medicală, dar mai ales pe cel de cercetare.
"Trecerea spitalelor în administrarea universităţilor de medicină şi farmacie este o probă de încercare. Cred că se face după modelul din Franţa. Activitatea medicală trebuie să fie susţinută prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, respectiv rambursarea serviciilor medicale. Universităţile îşi doresc performanţă, îngrijirea medicală a pacienţilor va trebui să crească în calitate şi diversitate. Instituţiile de învăţământ îşi vor pune mai mult amprenta pe toate segmentele de activitate, pe pregătire, îngrijire medicală, dar mai ales pe cel de cercetare", a explicat prof. dr. Sinescu.
El a precizat că nu are nicio nominalizare de spital care să treacă în administrarea UMF "Carol Davila".
Universităţile de medicină şi farmacie şi facultăţile de medicină acreditate pot avea în administrare unităţi sanitare cu paturi (spitale), potrivit OUG 2/2014 publicată miercuri în Monitorul Oficial şi prezentată de ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu.
Ministrul a precizat joi într-o conferinţă de presă că acest lucru s-a decis în urma discuţiilor cu rectorii şi cu colegiul medicilor din România.
Sursa: AGERPRES