Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, Nicolae Badea a declarat în cadrul şedinţei Comitetului pentru Dialog Social de la Instituţia Prefectului că aproximativ 200 de copii suferinzi de autism sunt monitorizaţi de instituţie.
"În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea există 190 de copii care suferă de această boală. Potrivit datelor noastre, dintre aceştia opt copii se află în centrele de plasament, tot opt la asistenţii maternali şi 174 in familie.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce apare fie la naştere, fie la vârsta cuprinsă între 18 luni şi doi ani a micuţului. Dacă acesta este diagnosticat cu autism în primii ani de viaţă, poate fi ajutat. Semnele autismului se dezvoltă aproape întotdeauna înaintea împlinirii vârstei de trei ani, deşi această afecţiune este uneori diagnosticată abia mai târziu", a spus Nicolae Badea.
În mod tipic, a afirma el, părinţii devin îngrijoraţi atunci când observă că fiul sau fiica lor nu începe să vorbească şi nu răspunde sau nu interacţionează ca şi ceilalţi copii de aceeaşi vârstă.
"De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii şi pot să pară surzi, deşi testele de audiometrie sunt normale. Autismul afectează modul în care copilul percepe şi procesează informaţia senzorială. Severitatea autismului diferă. Unii au nevoie de un însoţitor în aproape toate domeniile vieţii lor cotidiene, în timp ce alţii pot fi capabili să funcţioneze la un nivel foarte ridicat şi pot chiar să meargă la o şcoala normală", a precizat Nicolae Badea.
În Râmnicu Vâlcea există o şcoală "Mara" special dispusă cu o programă educaţională pentru copii suferind de autism.
Sursa: AGERPRES