Fostul director general al Institutului Cantacuzino Radu Iordăchel a anunţat joi că va contesta la Secţia contencios-administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie măsura revocării sale din funcţie de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe care îl acuză de o serie de ''abuzuri şi ilegalităţi''.
"Motivele din raportul în baza căruia am fost înlăturat de la conducerea Institutului incriminează, după părerea mea, mai mult Ministerul Sănătăţii. Eu voi contesta ca atare şi voi face dovada că nu au niciun fel de susţinere acuzele care mi se aduc", a spus Iordăchel, într-o conferinţă de presă.
El l-a criticat pe ministru pentru faptul că ar fi introdus în Consiliul de Administraţie al Institutului Cantacuzino patru membri reprezentanţi ai MS, ceea ce încalcă, spune el, prevederile hotărârii de înfiinţare şi funcţionare a instituţiei.
"Ministerul Sănătăţii poate numi o singură persoană în Consiliul de Administraţie, restul urmând să fie specialişti cu înaltă recunoaştere în domeniul de activitate a Institutului. Mai mult, noua componenţă a Consiliului de Administraţie nu are nici până astăzi avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. Cei la care fac referire şi care au fost numiţi prin ordinul ministrului sunt domnii Antal Ovidiu, fost consilier personal în Ministerul Sănătăţii, Nica Gheorghe, secretar general al MS, doamna Simona Pârvu, director general al Direcţiei de Sănătate Publică din MS, doamna Enache Andreea, înlocuită ulterior cu domnul Victor Mora, consilier personal al domnului ministru Nicolăescu", a susţinut Iordăchel.
În opinia sa, o altă ilegalitate o constituie înfiinţarea postului de director general adjunct în cadrul Institutului, pentru a fi ocupat de către Antal Ovidiu, "care nu întruneşte calificările necesare ocupării acestei funcţii''.
Radu Iordăchel a mai afirmat că ministrul Nicolăescu, pentru a putea controla şi influenţa conducerea executivă a Institutului, a solicitat ca întrunirile CA să fie săptămânale, şi nu lunare.
Ministrul Sănătăţii l-a revocat din funcţie pe managerul Institutului Cantacuzino.
"Fiecare membru al CA beneficiază de o indemnizaţie în cuantum de 20% din salariul directorului general, iar aceste şedinţe săptămânale nu au făcut decât să adâncească şi mai mult lipsa de lichidităţi a Institutului, fiind de altfel inutile. Făcând un calcul simplu, retribuţia se ridică undeva la 800 de lei pe şedinţă, practic fiecare membru al CA a încasat aproape salariul directorului general în fiecare lună", a afirmat Iordăchel.
Totodată, acesta este de părere că vaccinul antigripal ar putea fi produs anul acesta numai dacă se va lucra într-un ritm alert, chiar cu o întârziere de o lună faţă de termenul stabilit iniţial - luna noiembrie.
El a mai spus că actualul director al Institutului, Ovidiu Antal, a realizat investiţii, pe linia de vaccin antigripal, din cele 8 milioane de lei de doar 1,8 milioane lei, în condiţiile în care acesta trebuia să fie gata în luna noiembrie.
''Un alt motiv pentru care Institutul nu produce vaccinuri astăzi este faptul că linia de vaccinuri antigripale pentru care Ministerul Sănătăţii a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finanţarea Băncii Mondiale - este vorba de un proiect demarat în 2007-2008 - nu a fost nici până acum predat Institutului Cantacuzino. Lucrarea a fost contractată în 2007 şi avea termen iniţial de finalizare în decembrie 2009. Această linie nu poate fi predată în acest moment de către Ministerul Sănătăţii, pentru că experţii străini care au venit să omologheze, este vorba de firmele care au intervenit pe linia de fabricaţie, au constatat că aceasta nu corespunde din cauza unor deficienţe tehnice în execuţie", a mai precizat Radu Iordăchel.
Institutul 'Cantacuzino' a obţinut autorizaţie pentru Laboratorul de Control al Calităţii.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu l-a revocat la sfârşitul lunii iulie pe Radu Iordăchel din funcţia de manager al Institutului 'Cantacuzino'.
Printre neregulile semnalate se numără: nepunerea în aplicare a măsurilor de reorganizare asumate de directorul general, care priveau politica de personal, precum şi a altor măsuri organizatorice necesare funcţionarii Institutului; neaplicarea hotărârii judecătoreşti cu privire la plata unor drepturi salariale câştigate în instanţă, ceea ce constituie infracţiune; scoaterea la concurs a unor posturi înainte de intrarea în vigoare a organigramei şi organizarea concursului fără respectarea reglementărilor legale.
Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri.
Alte nereguli vizau modificarea unor procese-verbale ale şedinţelor CA, neconvocarea comitetelor de direcţie pentru a pune în aplicare hotărârile CA şi neîndeplinirea angajamentelor privind demararea negocierilor contractului colectiv de muncă, grave probleme de implementare în cazul mai multor proiecte finanţate din fonduri europene derulate de Institut.
Sursa: AGERPRES