Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri

on . . Accesări: 1329

vaccine-netherlands-institute- rsInstitutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a fost transformat, prin hotărâre de Guvern, în Serviciu de interes economic general, fiindu-i alocaţi 10 milioane lei din Fondul de rezervă al Executivului pentru reluarea activităţii, a anunţat joi ministrul Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că astfel se îndeplineşte angajamentul asumat prin programul de guvernare. Potrivit acestuia, s-a aprobat şi Planul naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de eventuale epidemii şi pandemii.

Ministrul a subliniat că banii alocaţi Institutului nu reprezintă ajutor de stat, ci o compensaţie financiară. El a arătat că este pentru prima dată în România când se acordă unui institut statutul SIEG, dar şi un rol regional în prevenţia bolilor transmisibile.

Nicolăescu a evidenţiat că rolul institutului va creşte şi se va putea implica mai bine în domeniul prevenţiei. Potrivit acestuia, Institutul Cantacuzino şi-a început declinul în urmă cu trei ani, odată cu retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă a vaccinurilor.

Ministrul a menţionat că laboratorul de control al calităţii din institut a fost inspectat şi s-au făcut aprecieri pozitive, drept pentru care a demarat procedurile de acreditare.

Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino are o importanţă strategică. Vaccinul va fi produs la un preţ mai mic, raportul vaccin de import - vaccin produs de Institutul Cantacuzino va fi de 2,5 la 1. Se vor produce 3 milioane de doze.

Ministrul a mai spus că Institutul Cantacuzino va obţine toate acreditările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi pentru producţia de BCG, Cantastim şi alte produse.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!