"AOAR consideră ca extrem de gravă situaţia Institutului Cantacuzino, singurul producător naţional de vaccinuri, a cărui producţie nu a fost oprită nici pe timp de război, dar care poate fi oprită timp de trei ani pe timp de pace. (...) Copiii nou-născuţi, solicitanţii de vaccinuri antigripale sau antitetanos nu pot aştepta", se afirmă într-un comunicat al AOAR remis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, AOAR a adresat instituţiilor statului, începând cu anul 2005, apeluri repetate vizând situaţia deosebită cu care se confruntă această importantă unitate de producţie, al cărei declin a început pe fondul unui management defectuos, dar şi din cauza unor caiete de sarcini întocmite şi aprobate de Ministerul Sănătăţii, tocmai pentru a împiedica participarea acesteia la licitaţiile organizate pentru achiziţionarea vaccinurilor antigripale.
"AOAR a solicitat Parlamentului şi CSAT să analizeze situaţia gravă cu care se confruntă această componentă a sistemului de securitate naţională, a cărei capacitate de producere a vaccinurilor poate deveni de o importanţă majoră, aşa cum s-a evidenţiat a fi situaţia în anul 2007 când, adevărat sau nu, s-a declanşat pandemia gripei aviare la nivel mondial. Nici măcar această situaţie de excepţie nu a determinat o acţiune fermă şi coerentă din partea Ministerul Sănătăţii, Guvernului sau a CSAT-ului", se menţionează în comunicat.
În 2009, s-a ajuns la oprirea completă a producţiei de vaccinuri de către Agenţia Naţională a Medicamentului, cu toate că Banca Mondială acordase României un împrumut de circa şapte milioane de dolari, în scopul modernizării şi obţinerii certificatului GMP (certificarea calităţii sistemului de producţie), certificat impus de reglementările europene.
AOAR a continuat să facă apeluri publice vizând necesitatea reluării producţiei de vaccinuri, sistemul medical confruntându-se recent şi cu lipsa vaccinului antitetanos produs de secţia din Iaşi a Institutului.
"AOAR consideră că, de trei ani de zile, urmare a incapacităţii şi dezinteresului specialiştilor şi responsabililor din Ministerul Sănătăţii, din producător de vaccinuri, România s-a transformat în importator de vaccinuri, atentându-se atât la siguranţa sanitară a cetăţenilor, sătui de reforma continuă şi ineficientă a sistemului de sănătate, cât şi creşterea cheltuielilor bugetare (importurile de vaccinuri fiind de până la 40 de ori mai scumpe decât produsele autohtone) şi agravând deficitul balanţei comerciale. O dovadă extrem de gravă a consecinţelor tot mai grave pe care le are oprirea producţiei de vaccinuri o reprezintă numărul mare de îmbolnăviri ale nou-născuţilor, urmare vaccinării lor cu vaccinuri BCG din import", se arată în document.
Sursa; Agerpres