Ministerul Sănătăţii îşi susţine toate punctele de vedere prezentate în urma Raportului Corpului de Control, care a fundamentat decizia revocării din funcţie a fostului director general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, şi consideră că decizia de a schimba managementul institutului a fost una corectă.
Ministerul Sănătăţii a precizat că de la data emiterii ordinului de revocare din funcţie a fostului director Radu Iordăchel s-au luat o serie de măsuri, astfel încât până la sfârşitul acestui an Institutul Cantacuzino să poată funcţiona eficient şi să-şi poată onora obligaţiile.
"Regretăm atitudinea iresponsabilă a fostului Director General al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, despre care suntem îndreptăţiţi să afirmăm că a fost principala cauză a declinului Institutului. După mai multe eforturi de a-l convinge să-şi realizeze atribuţiile de serviciu, Consiliul de Administraţie a considerat că schimbarea domnului Radu Iordăchel este necesară pentru a relansa activitatea Institutului. Afirmaţiile făcute astăzi de către acesta sunt total contrazise de realitate. Din păcate, domnul Iordăchel nu doreşte să-şi asume nici măcar acum faptul că a făcut mult rău Institutului. Acuzaţiile infantile, motivaţiile hilare şi neasumarea responsabilităţii reprezintă esenţa activităţii domnului Iordăchel. În continuare Ministerul Sănătăţii îşi susţine toate punctele de vedere prezentate în urma Raportului Corpului de Control, care a fundamentat decizia revocării din funcţie. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a dispus Corpului de Control verificarea sumelor achitate necuvenit şi imputarea lor Directorului General, Radu Iordăchel", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii l-a revocat din funcţie pe managerul Institutului Cantacuzino.
Potrivit sursei citate, în perioada 1 - 19 august, s-au făcut demersuri care vizează o mai "corectă şi transparentă" cheltuire a banilor publici, o mai bună organizare, precum şi identificarea soluţiilor manageriale necesare pentru ca activitatea Institutului Cantacuzino să fie una performantă, pe măsura prestigiului acestei instituţii sanitare.
De asemenea, reprezentanţii MS precizează că în ceea ce priveşte activitatea medicală a Institutului, au fost luate măsurile tehnice pentru repornirea producţiei de vaccin gripal, pentru deblocarea activităţii şi pentru retehnologizarea liniei de BCG, iar în plan financiar au fost renegociate mai multe contracte şi renegociate altele, realizându-se astfel o economie de aproape 25.000 euro.
Institutul 'Cantacuzino' a obţinut autorizaţie pentru Laboratorul de Control al Calităţii.
Totodată, au fost demarate negocieri pentru semnarea contractului colectiv de muncă, la nivel de unitate, a fost elaborat un plan de măsuri de rentabilizare a activităţii institutului şi au avut loc discuţii cu privire la găsirea altor surse de venit pentru institut.
"Subliniem încă o dată faptul că toate aceste demersuri au fost făcute în mai puţin de trei săptămâni, timp în care Comitetul de direcţie a fost convocat de patru ori pentru a discuta problemele Institutului. Acest lucru demonstrează faptul că atunci când există voinţă şi capacitate managerială se pot identifica şi soluţii. Absenţa acestora în cazul fostei conduceri, managementul defectuos, cu riscul de a pune în pericol activitatea Institutului Cantacuzino şi reluarea producţiei de vaccinuri, dar şi numeroasele nereguli constatate nu puteau fi trecute cu vederea şi au constituit motivele pentru care Ministrul Sănătăţii a dat curs solicitării Consiliului de Administraţie de demitere a fostului Director General Radu Iordăchel", mai susţine Ministerul Sănătăţii.
Fostul director general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a anunţat joi că va contesta la Secţia contencios-administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie măsura revocării sale din funcţie de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe care îl acuză de o serie de ''abuzuri şi ilegalităţi''.
Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri.
"Motivele din raportul în baza căruia am fost înlăturat de la conducerea Institutului incriminează, după părerea mea, mai mult Ministerul Sănătăţii. Eu voi contesta ca atare şi voi face dovada că nu au niciun fel de susţinere acuzele care mi se aduc", a spus Iordăchel, într-o conferinţă de presă.
El l-a criticat pe ministru pentru faptul că ar fi introdus în Consiliul de Administraţie al Institutului Cantacuzino patru membri reprezentanţi ai MS, ceea ce încalcă, spune el, prevederile hotărârii de înfiinţare şi funcţionare a instituţiei.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a revocat la sfârşitul lunii iulie pe Radu Iordăchel din funcţia de manager al Institutului 'Cantacuzino'.
Printre neregulile semnalate se numără: nepunerea în aplicare a măsurilor de reorganizare asumate de directorul general, care priveau politica de personal, precum şi a altor măsuri organizatorice necesare funcţionarii Institutului; neaplicarea hotărârii judecătoreşti cu privire la plata unor drepturi salariale câştigate în instanţă, ceea ce constituie infracţiune; scoaterea la concurs a unor posturi înainte de intrarea în vigoare a organigramei şi organizarea concursului fără respectarea reglementărilor legale.
Alte nereguli vizau modificarea unor procese-verbale ale şedinţelor CA, neconvocarea comitetelor de direcţie pentru a pune în aplicare hotărârile CA şi neîndeplinirea angajamentelor privind demararea negocierilor contractului colectiv de muncă, grave probleme de implementare în cazul mai multor proiecte finanţate din fonduri europene derulate de Institut.
Sursa: AGERPRES