Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat în cadrul evenimentului International Health Forum, organizat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România că industria farmaceutică românească reprezintă un barometru al modului în care România şi-a schimbat mentalitatea.
'Este o industrie /farmaceutică, n.r./ cu un grad înalt de calificare, care are un nivel de competitivitate ridicat şi, în ţara noastră, este reprezentată de unele dintre marile companii mondiale din domeniu (...) Această industrie este un barometru al modului în care România a intrat într-o nouă mentalitate', a afirmat ministrul Economiei, citat într-un comunicat de presă al ministerului de resort.
Piaţa românească este acoperită de medicamente generice în proporţie de 70-80%
Acesta a făcut referire la întâlnirile cu reprezentanţii industriilor sectoriale, în cadrul proiectului de elaborare a Documentului de Politică Industrială (Strategia de Reindustrializare a României) şi a precizat, totodată, că industria farmaceutică 'nu are o problemă a resursei, ci are probleme care ţin mai degrabă de construcţia instituţională, de felul în care administraţia îmbină sistemele de protecţie cu sistemele investiţionale'.
Pe de altă parte, Vosganian a anunţat că, în zilele următoare, va iniţia o discuţie cu reprezentanţii Departamentului de Comerţ Exterior în vederea analizării ideii ca, în cazul industriei farmaceutice, o parte din interesul comercial al României să fie mutat şi către alte pieţe decât cele ale Uniunii Europene /UE/.
În perioada 9 aprilie - 29 mai 2013, la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României. La aceste consultări au fost prezente peste 250 de entităţi industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 astfel de entităţi.
Documentul de Politică Industrială este o componentă a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a României pentru perioada 2014-2020.
Sursa: AGERPRES