Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice: Sectorul farmaceutic este afectat de condiţiile nefavorabile de piaţă

on . . Accesări: 2862

0c045237ea592925d7aa8038f4bce63a rsSectorul medicamentelor generice şi biosimilare resimte în mod profund efectele negative determinate de condiţiile tot mai ostile de piaţă, în pofida datelor statistice relativ optimiste publicate recent de companiile de analiză de piaţă specializate în industria farmaceutică, apreciază reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

APMGR atrage atenţia că datele statistice sunt doar teoretice, însă în realitate ele trebuie privite în contextul mai larg al pieţei care afectează profitabilitatea la nivelul companiilor producătoare.

"Există din păcate o diferenţă considerabilă între situaţia teoretică şi cea concretă, reală a pieţei farma şi a producătorilor de medicamente.

De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, în baza căruia operează piaţa. De asemenea, creşterile de piaţă se raportează teoretic la preţurile din farmacii, dar aceste preţuri includ marjele de distribuţie şi reducerile pe care producătorii de medicamente generice şi biosimilare sunt obligaţi săle plătească pentru a-şi vedea produsele comercializate", a explicat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Cod de conduită etică privind promovarea medicamentelor, adoptat de APMGR.

El a mai precizat că studiile privind evoluţia pieţei de medicamente ar trebui să ia în calcul taxa clawback, plătită doar de producători la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri în prima jumătate a anului 2013 şi să excludă totodată exporturile paralele, estimate la 15-20% din piaţa medicamentelor originale şi care încep să atingă inclusiv piaţa produselor generice.

Piaţa românească este acoperită de medicamente generice în proporţie de 70-80%.

De asemenea, întârzierile de peste 300 zile la încasarea facturilor pentru medicamentele cu prescripţie determină costuri de acoperire a riscului de neîncasare, pe care producătorii sunt obligaţi să le suporte. Toate aceste aspecte limitează considerabil profitabilitatea companiilor producătoare de medicamente.

Noua listă de medicamente trebuie să servească interesele pacienţilor români.

APMGR precizează că piaţa de medicamente din România se confruntă cu o serie întreagă de necunoscute care împiedică producătorii să-şi dezvolte planuri de afaceri pe termen mediu şi lung.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România şi este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association).

Piaţa farmaceutică, creştere simbolică în 2013.

Potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim, la nivelul ultimelor şase luni, respectiv ianuarie-iunie 2013, valoarea totală a pieţei farmaceutice a fost de 5,9 miliarde lei, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe segmente, ratele de creştere în moneda naţională au fost de 2,5% - pentru medicamente pe bază de reţetă (Rx) din farmacii, 9,2% - pentru medicamente fără prescripţie (OTC) şi 3,1% - pentru spitale.

Valoarea totală a pieţei, din iulie 2012 şi până în iunie 2013, a fost de 11,92 miliarde lei, în creştere cu 4% faţă de precedenta perioadă similară. Ratele de creştere, în lei, au fost de 3,6% (Rx), 8,6% (OTC) şi 1,9% (spitale).

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!