Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) susţin că liberalizarea farmaciilor nu va aduce cu sine niciun beneficiu pacienţilor, deoarece creşterea numărului acestora în mediul urban va transforma farmacia "într-un comerciant, gata să sacrifice siguranţa pacientului pentru propriul interes comercial".
Potrivit unui comunicat de presă al ANPP, în mediul urban, acolo unde există în lege o restricţie de înfiinţare a farmaciilor, în funcţie de criteriul demografic, numărul de farmacii acoperă deja nevoile pacienţilor, România fiind una dintre ţările cu cele mai multe farmacii la mia de locuitori din Europa.
"O eliminare a acestui criteriu demografic nu va aduce cu sine decât o eventuală migrare a farmaciilor din zona rurală către oraş şi din zonele defavorizate către centrele comerciale sau aglomeraţiile urbane, lăsând descoperiţi pacienţii cu cea mai mare nevoie de asistenţă farmaceutică. Pentru a susţine cele afirmate mai sus, deşi la acest moment nu există restricţii cu privire la înfiinţarea farmaciilor în mediul rural, sunt prea puţini cei care doresc să înfiinţeze farmacii în astfel de zone, iar dintre aceştia, dat fiind faptul că o farmacie în mediul rural nu este neapărat profitabilă, o parte şi-ar muta probabil farmacia în oraş", se arată în comunicat.
În opinia ANPP, piaţa farmaceutică nu este o piaţă comercială obişnuită, ea se află la intersecţia dintre sănătatea publică şi politicile concurenţiale obişnuite.
"Orice stat care îşi respectă pacienţii şi nevoile lor de sănătate ştie că dintre cele două este întotdeauna de ales sănătatea publică. Ca dovadă, în majoritatea statelor europene există restricţii în domeniu. Există la această oră concurenţă pe piaţa farmaceutică, lucru dovedit de campaniile publicitare, de ofertele pe care le zărim în orice farmacie. Prin urmare, ceea ce a invocat dl. preşedinte pentru liberalizarea domeniului este deja mai mult decât prezent", se arată în comunicatul de presă.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat marţi Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, motivând că menţinerea criteriului demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei.
Sursa: AGERPRES