Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a discutat marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale (FMI, CE şi BM), despre mecanismul de calculare a taxei clawback, plata datoriilor pentru medicamente şi, cel mai important, despre dreptul pacienţilor români de a avea acces la tratamente moderne, în aceeaşi măsură cu ceilalţi pacienţi europeni, informează asociaţia într-un comunicat de presă.
Makis Papataxiarchis, preşedintele ARPIM, a declarat că întâlnirea a fost o oportunitate de aduce în discuţie, încă o dată, unele dintre cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate şi soluţiile pe care reprezentanţii industriei de medicamente inovatoare le-au identificat.
'Părerea noastră este că sistemul de sănătate trebuie să se concentreze mai mult pe creşterea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare. Credem că pacienţii români au dreptul de a fi trataţi la acelaşi nivel ca pacienţii europeni, ceea ce înseamnă medicamente de ultimă generaţie care în Europa au fost aprobate şi sunt disponibile de mai bine de 6 ani. Dorim să subliniem încă o dată necesitatea actualizării listei medicamentelor compensate pentru a le oferi astfel şi pacienţilor români şansa de a beneficia de cele mai noi tratamente care uneori fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, iar alteori sunt garanţia pentru o calitate normală a vieţii', a spus Papataxiarchis.
În ceea ce priveşte taxa clawback, preşedintele ARPIM a menţionat în continuare nevoia de identificare a unui mecanism prin care producătorii să nu mai fie obligaţi să achite integral diferenţa dintre bugetul alocat şi consumul real de medicamente, având în vedere că România are cel mai mic consum de medicamente pe cap de locuitor şi în acelaşi timp alocă cel mai mic procent din PIB pentru sănătate.
'Este necesar un mecanism care să folosească drept referinţă valoarea consumului real de medicamente din anul precedent şi care să se aplice la preţul de producător şi nu la preţul de raft, cum este cazul acum', a afirmat Papataxiarchis.
Principala direcţie de reformă este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.
Referitor la plata datoriilor pentru medicamentele consumate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, preşedintele ARPIM a spus că trebuie avut în vedere că acestea reprezintă sume importante pe care statul le are către producătorii de medicamente.
'Deşi până în acest moment nu s-au făcut demersuri pentru plata acestora, suntem încrezători că partenerii noştri de dialog vor respecta calendarul asumat la începutul acestui an prin protocolul semnat de Ministerul Sănătăţii şi ARPIM', a mai declarat Papataxiarchis.
Pentru a nu crea o presiune financiară care nu poate fi suportată de sistemul de sănătate, ARPIM şi Ministerul Sănătăţii au agreat asupra unei scăderi graduale a termenelor de plată şi încadrarea totală în prevederile Directivei Plăţilor Întârziate, până la finalul anului 2014.
Astfel, la începutul anului 2013, ARPIM şi Ministerul Sănătăţii au semnat un protocol care stipulează un calendar clar pentru implementarea celor mai sus-menţionate.
Calendarul are în vedere atât plata datoriilor deja existente până la 2 aprilie 2013 - data la care transpunerea Directivei Europene a intrat în vigoare în România - cât şi respectarea termenelor de plata de de 60 de zile, conform Directivei 7/2011 pentru noile achiziţii de medicamente.
Sursa: AGERPRES