Principala direcţie de reformă este echilibrarea componentelor sistemului sanitar

on . . Accesări: 1649

eugen-nicolaescu-mediafax-group-alexandru-hojda rsPrincipala direcţie de reformă pe care conducerile Ministerului Sănătăţii şi CNAS o au în vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar, a afirmat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în timpul unei videoconferinţe susţinute marţi cu decidenţi din domeniu, reprezentanţi sindicali şi ai administraţiilor locale.

"În discuţiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preţ pe ceea ce se numeşte dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toţi managerii trebuie să înţeleagă că acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri să înţeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse.

Important e cum reuşesc să le dirijeze acolo unde este nevoie şi unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient", a spus ministrul, potrivit unui comunicat emis de MS miercuri.

În acest sens, Nicolăescu le-a solicitat managerilor de spitale să găsească resursele necesare pentru ca până la sfârşitul anului 2013 activitatea să se desfăşoare fără sincope majore şi să acopere necesarul de finanţare, fără a tăia din drepturile salariale ale personalului.

Premierul Ponta: Îmi doresc o reformă în Sănătate, situaţia e proastă.

"Aveţi foarte multe pârghii la dispoziţie, de dumneavoastră depinde cum le utilizaţi. Amintiţi-vă că, dacă daţi mai multe consultaţii în ambulatoriu şi faceţi mai multe internări de zi, s-ar putea să aveţi mai mulţi pacienţi multumiţi, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienţi care aşteaptă la uşile spitalelor pentru internare continuă", a subliniat Eugen Nicolăescu.

În cadrul întâlnirii, s-a stabilit ca până la 15 august prefecţii judeţelor să evalueze planurile de măsuri întocmite de manageri, cu consultarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică, sub coordonarea consiliilor locale.

După 20 august, MS va analiza aceste planuri trimise de prefecţi şi va decide cele mai potrivite măsuri, precizează sursa.

În ceea ce priveşte principalele proiecte ale MS, conducerea instituţiei le-a comunicat managerilor de spitale că în câteva zile va exista o formă finală a legii privind răspunderea civilă (legea malpraxis), care va fi adusă din nou în atenţia opiniei publice pentru dezbatere.

Eugen Nicolăescu: Unul dintre obiective este regândirea programelor de sănătate în beneficiul pacienţilor.

De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul privind salarizarea personalului medical, ministrul Sănătăţii le-a transmis participanţilor intenţia de a demara proiectul, mai întâi ca pilot, în câteva spitale din România, în trimestrul I din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară.

"Trebuie să facem echipă. Ministerul Sănătăţii, singur, fără sprijinul dumneavoastră, nu are cum să realizeze reforma în sistemul sanitar. Vă solicit tot sprijinul în acest sens", le-a mai transmis Nicolăescu.

Premierul Ponta: Susţin continuarea reformei în Sănătate.

La videoconferinţă au participat: preşedintele şi vicepreşedintele CNAS, Cristian Buşoi şi Ciprian Bogdan, secretarii de stat din cadrul MS dr. Raed Arafat şi dr. Adrian Pană, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Sanitas, Marius Sepi, prefecţii tuturor judeţelor, managerii spitalelor publice, directorii de DSP-uri şi directorii de CJAS-uri.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!