Înainte de a aborda dieta fără gluten, haideţi să cunoaştem “vinovatul”. Glutenul este un tip specific de proteină care nu se găseşte în carne sau ouă, ci în grâu, secară şi orz. A mânca fără gluten înseamnă a evita aceste cereale.
O dietă fără gluten este esenţială pentru majoritatea persoanelor cu alergii la gluten sau cu boală celiacă, o afecţiune ce cauzează lezare intestinală când glutenul este consumat.
Semnale alarmante ale glutenului
Persoanele care urmează o dietă fără gluten trebuie să fie foarte atente la etichetele de pe alimentele pe care le cumpără. Unele ingrediente sunt mai evidente, cum ar fi grâul, glutenul din grâu, orzul sau secara, în timp ce altele conţin gluten “ascuns”. Astfel că, trebuie să fiţi atenţi la malţ (care se face din orz) şi proteina vegetală hidrolizată (care deseori conţine grâu). Chiar dacă ovăzul nu conţine gluten, acesta poate intensifica simptomele, inclusiv durerea abdominală, balonarea şi diareea.
Spune la revedere de la pâine…
Poate cel mai dificil lucru în a urma o dietă fără gluten este de a renunţa la pâinea albă, din grâu sau secară. De asemenea, sunt excluse baghetele, gogoşile, croissant-urile, biscuiţii din grâu, chiflele de hamburger, etc. Până şi pizza. Însă nu disperaţi, deoarece există şi alternative.
Există şi pâine fără gluten
Există magazine cu alimente sănătoase sau supermarket-uri care au şi produse fără gluten, inclusiv pâine. Cel mai adesea, acestea sunt făcute din orez sau făină de cartofi. Verificaţi eticheta produselor respective pentru a fi siguri că sunt 100% fără gluten.
Multe cereale conţin gluten
Pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten, micul dejun tradiţional din cereale este exclus. Înainte de a cumpăra cereale, citiţi cu atenţie eticheta şi evitaţi orice cereale ce conţin grâu, orz, secară sau malţ.
Bucuraţi-vă de cerealele din porumb şi orez
Cerealele din porumb şi orez sunt alternative bune pentru micul dejun, însă este foarte important să citiţi cu atenţie etichetele, deoarece unele pot conţine malţ. S-ar putea ca în unele lanţuri de supermarket-uri să existe şi o secţiune specială pentru produse fără gluten.
Spuneţi la revedere pastelor
Este adevărat că, indiferent de formă sau nume, pastele sunt făcute din grâu. Aşadar, va trebui să evitaţi pastele de tip spaghetti, macaroni, scoici şi spirale.
Savuraţi orezul şi cartofii
Şi când urmezi o dietă fără gluten? Spune bine ai venit sosurilor, orezului şi cartofilor. Aceste alimente pot fi gătite separat sau combinate în diverse moduri. Încă mai tânjiţi după paste? Atunci, îţi dezvăluim un secret: există şi paste fără gluten, aşa că atunci când vi se face poftă de o porţie de paste, le puteţi înlocui cu paste fără gluten sau cu tăiţei din orez.
Majoritatea biscuiţilor sunt făcuţi din grâu
Dacă verificaţi eticheta puteţi vedea că principalul ingredient al biscuiţilor este grâul. Misiunea voastră? Să găsiţi o alternativă pentru brânzeturile voastre preferate.
Bucuraţi-vă de prăjiturile din orez
Cine are nevoie de biscuiţi când vă puteţi bucura de tot felul de prăjituri din orez şi chips-uri din porumb alături de sosuri diverse, precum şi de popcorn.
Fiţi atent la alimentele cu pesmet
Verificaţi ingredientele, însă învelişul crocant de pe majoritatea aripioarelor de pui este făcut din făină de grâu.
Cui îi este dor de pesmet?
Alegeţi să gătiţi carnea cât mai simplu, fără să folosiţi aditivi. Ţineţi minte că hot dog-ii şi delicatesele din carne sunt procesate, aşa că verificaţi ingredientele pentru aditivii care ar putea conţine grău.
Evitaţi majoritatea prăjiturilor şi torturilor
Într-o dietă fără gluten nu sunt incluse multe prăjituri tradiţionale, plăcinte, torturi, care sunt preparate din fâină de grâu, însă există multe alte modalităţi de a vă potoli pofta de dulce.
Bucuraţi-vă de alt tip de dulce
De obicei, bezelele, bomboanele simple şi drajeurile nu conţin gluten. Însă, lista poate continua. Cautaţi, în special, cofetăriile cu laborator propriu care primesc comenzi de prăjituri, plăcinte şi alte dulciuri fără gluten.
Cine ştia că berea conţine gluten?
Din nefericire, majoritatea berilor este preparată din malţ de orz. Există şi unele beri fără gluten, însă cel mai bine este să discutaţi cu medicul sau cu dieteticianul Dvs. despre cât de sigure sunt pentru sănătatea voastră.
Noroc! Încă mai poţi ciocni un pahar
În general, vinurile şi lichiorurile sunt fără gluten, astfel că poţi ciocni un pahar de alcool cu familia sau prietenii tăi.
Sunt atât de multe alimente de care vă puteţi bucura
Pe lângă vin, cartofi şi orez, există mult mai multe alimente şi băuturi delicioase de care vă puteţi bucura atunci când urmaţi o dietă fără gluten, cum sunt ouăle, peştele, fructele, legumele şi lactatele.
O mică atenţionare: când vreţi să cumpăraţi fructe şi legume congelate sau la conservă, verificaţi dacă conţin aditivi cu gluten. Acest lucru este valabil şi pentru cremele din brânză procesate şi yogurt-urile cu arome.
Când măncaţi în oraş
Atunci când urmezi o dietă fără gluten, una din cele mai mari provocări este de a decodifica meniul de la restaurant. Nu fiţi timid. Vorbiţi cu persoana care vă serveşte sau cu bucătarul şi explicaţi-i situaţia Dvs.. Aceşţia se află acolo pentru a vă satisface pe Dvs.
Feriţi-vă pe cât puteţi de alimentele cu gluten
Pentru majoritatea persoanelor cu boală celiacă, până şi cele mai mici cantităţi de gluten pot cauza simptome, cum ar fi gazul şi balonarea, schimbări ale tractului intestinal, pierdere în greutate, oboseală şi stare de slăbiciune. De aceea, respectarea unei diete fără gluten este de mare ajutor, indiferent de cât de blânde sau grave sunt simptomele tale. Discutaţi cu dieteticianul Dvs. înainte de a face modificări majore în dietă.
Dieta fără gluten şi autismul
Unii părinţi cred că o dietă fără gluten poate ajuta copiii care suferă de autism, deşi această idee este controversată. Conform teoriei, copiii cu autism sunt sensibili la gluten, iar evitarea proteinei poate îmbunătăţi anumite simptome, cum este vorbirea sau comportamentul social. În prezent, nu există cercetări suficiente care să confirme sau să combate eficacitatea dietelor fără gluten la persoanele cu autism.
Nu este uşor să renunţi la gluten
Nu este întotdeauna uşor să urmezi o dietă fără gluten. Persoanele care suferă de boala celiacă trebuie să urmeze această dietă pentru tot restul vieţii lor. Acest lucru înseamnă să renunţi la multe produse, cum sunt pâinea şi pastele, prăjiturile şi torturile. Însă, în prezent a devenit mult mai uşor odată cu apariţia pe piaţă a alternativelor fără gluten.
Sursa: Sfaturi Medicale