Suferi de celiachie? Exprimă-ţi sentimentele!

on . . Accesări: 3234

420 glutenFreeCooking.imgcache.rev1289508438008 rsÎn cazul în care ai fost diagnosticat cu boala celiacă, nu poţi subestima impactul emoţional pe care această afecţiune îl poate avea asupra psihicului tău, ştiind că făina şi glutenul devin adevărată otravă pentru organism.
 
Există multe persoane care, odată ce află că suferă de celiachie, se simt oarecum uşurate de faptul că acest diagnostic nu presupune proceduri invazive sau neplăcute, ci trebuie să respecte o anumită dietă, însă ei nu sunt pregătiţi pentru impactul emoţional pe care îl are afecţiunea.
 
Unele dintre multele simptome de celiachie îl reprezintă tulburările de dispoziţie, datorate, în mare măsură, senzaţiei de rău la gluten şi a subnutriţiei, din cauza dificultăţii de a absorbi nutrienţii. Odată ce este eliminat glutenul din dietă, cei mai mulţi înregistrează îmbunătăţiri ale stării de sănătate. Poate fi şocant însă să descoperi că ai o nouă personalitate.

Iată ce afirmă Gabriela: ”Îmi aduc aminte că, atunci când am fost diagnosticată cu boala celiacă şi starea mea de spirit a început să se schimbe o dată cu adoptarea unei diete fără gluten, am fost şocată şi confuză. Cea mai mare parte din identitatea mea de persoană publică se construise în jurul imaginii de persoană mizantropă şi, dintr-o dată, devenisem o persoană calmă şi binedispusă. Oare ce devenisem?”. Pe de altă parte, a fi diagnosticat cu celiachie poate produce sentimente de însingurare. A te duce singur la cumpărături, mai ales în magazine speciale în care se găsesc produse fara gluten destinate persoanelor cu anumite diete, poate fi atât frustrant, cât şi deprimant. Pentru persoanele cu afecţiune celiacă poate fi o experienţă provocatoare atunci când ies să mănânce în oraş şi este greu pentru prieteni sau familie să înţeleagă că până şi o mică parte de gluten le poate afecta acestora sănătatea.

Nu contează cât eşti de pregătit pentru această afecţiune; trebuie să te aştepţi câteodată să fii copleşit de anumite stări emoţionale mai dificile.

Intoleranţa la gluten poate să aducă sentimente de întristare, de depresie: ”Am descoperit că şi atunci când găsesc substitute rezonabile pentru multe dintre mâncărurile pe care nu le pot consuma, mi se întâmplă câteodată să mă întristez, mai ales când o mâncare are o încărcătură sentimentală - de exemplu, un anumit tip de pâine pe care am descoperit-o în Australia şi pe care am adus-o acasă”, spune Gabriela. Se poate întâmpla să fii furios. Afecţiunea celiacă este unul dintre acele lucruri care ţi se pare că a venit din senin şi este nedrept, pentru că nu ai fi putut face nimic să o previi şi pentru că se poate să fi suferit ceva timp înainte să fii diagnosticat. Este un răspuns comun, de aceea se recomandă să intri în contact cu alţi semeni care au această afecţiune sau să te implici în a-i instrui pe ceilalţi cu privire la această boală. Celiachia poate avea, de asemenea, un impact asupra imaginii de sine: „Nu-mi place ca oamenii să mă perceapă a fi excesiv de îngrijorată sau slabă sau anxioasă, dar pentru mine este important să fiu prevăzătoare şi să-mi clarific nelămuririle pentru a-mi proteja sănătatea atunci când ies în oraş sau cumpăr alimente dintr-un magazin”, mai spune Gabriela.

Adulţii cu celiachie se plâng deseori de un nivel scăzut al calităţii vieţii. Simptomele depresive sunt destul de des întâlnite la pacienţii cu o dietă fără gluten, dar nu sunt neapărat în relaţie directă cu restricţiile dietei.

Cu toate că poate fi destul de frustrantă, această afecţiune este totuşi o excelentă oportunitate pentru a-ţi îmbunătăţi obiceiurile culinare, pentru a-ţi dezvolta abilităţile în bucătărie (mâncărurile trebuie preparate într-o manieră sigură, de cele mai multe ori de către persoana cu celiachie) şi asertivitatea (care te va ajuta să pui întrebări atunci când mănânci la restaurant).

Asertivitatea  reprezintă o atitudine şi o modalitate de acţiune în acele situaţii în care trebuie să ne exprimăm sentimentele, să ne revendicăm drepturile şi să spunem "NU" atunci când nu suntem dispuşi să facem un anumit lucru.

Permiteţi-vă toate lucrurile care vă pot ajuta să vă acomodaţi acestei afecţiuni şi să acceptaţi că aveţi celiachie. Este un proces căruia trebuie să-i daţi importanţă şi de aceea furia, supărarea şi frustrarea sunt naturale. Dar vă asigurăm că veţi avea şi momente de fericire, atâta timp cât veţi învăţa să vă gestionaţi eficient boala.

Sursa: Doctorul Meu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!