Intoleranta la gluten este o „sensibilitate” innascuta si permanenta intalnita foarte frecvent (1% din populatie). Consumul de gluten de catre o persoana care nu il poate tolera conduce la boala celiaca.
Simptome
Reactiile adverse ale consumului de gluten afecteaza intestinul, oasele, dentitia, pielea, ficatul, fertilitatea, sistemul nervos. La copilul mic apare scaderea apetitului, diaree, marirea de volum a abdomenului, stagnarea in greutate. Uneori parintele observa o schimbare in starea copilului, care treptat devine iritabil, plangacios, „nervos”, nu se poate integra in colectivitate, „nu se poate odihni”. La copilul mare si adult pot apare constipate ia, anemia „care nu mai trece”, statura mica, fracturile, eruptiile cutanate si infertilitatea.
Tratament
Ce trebuie sa faceti dupa stabilirea intolerantei la gluten?
- Sa intelegeti ce este glutenul si unde se gaseste.
- Sa cititi cu atentie etichetele tuturor produselor pe care le consumati.
- Sa mergeti la control in fiecare an.
- Sa consumati doar produse fara gluten.
Semnele intolerantei la gluten pot fi discrete. Afectarea organismului ca un „foc mocnit” se face simtita tarziu dupa aparitia complicatiilor.
Sursa: Doctorul Meu