Intoleranta la gluten

on . . Accesări: 2775

intoleranta-la-gluten-1024x682 rsIntoleranta la gluten este o „sensibilitate” innascuta si permanenta intalnita foarte frecvent (1% din populatie). Consumul de gluten de catre o persoana care nu il poate tolera conduce la boala celiaca.

Intoleranta la gluten are caracter genetic; nu se mosteneste direct de la mama sau de la tata, dar in unele familii este mai frecventa. Intr-o familie in care o persoana sufera de intoleranta la gluten, mai multe persoane pot fi intolerante, chiar si in lipsa oricarui semn!

Simptome

Reactiile adverse ale consumului de gluten afecteaza intestinul, oasele, dentitia, pielea, ficatul, fertilitatea, sistemul nervos. La copilul mic apare scaderea apetitului, diaree, marirea de volum a abdomenului, stagnarea in greutate. Uneori parintele observa o schimbare in starea copilului, care treptat devine iritabil, plangacios, „nervos”, nu se poate integra in colectivitate, „nu se poate odihni”. La copilul mare si adult pot apare constipate ia, anemia „care nu mai trece”, statura mica, fracturile, eruptiile cutanate si infertilitatea.

Diagnostic
 
Diagnosticul de intoleranta la gluten se stabileste numai de catre medic prin investigatii specifice. Persoanele care prezinta suferinte “neexplicate” trebuie sa le semnaleze medicului curant pentru a putea orienta investigatiile.

Tratament

Singurul tratament este excluderea completa a glutenului din alimentatie pe toata durata vietii. Glutenul este o componenta proteica din grau, orz, ovaz, secara. In consecinta toate alimentele care contin aceste cereale trebuie total excluse din alimentatie. Mentinerea stricta a dietei este conditia absoluta pentru o viata normala si pentru evitarea complicatiilor: osteoporoza, infertilitate, cancer digestiv.

Ce trebuie sa faceti dupa stabilirea intolerantei la gluten?
  • Sa intelegeti ce este glutenul si unde se gaseste.
  • Sa cititi cu atentie etichetele tuturor produselor pe care le consumati.
  • Sa mergeti la control in fiecare an.
  • Sa consumati doar produse fara gluten.

Semnele intolerantei la gluten pot fi discrete. Afectarea organismului ca un „foc mocnit” se face simtita tarziu dupa aparitia complicatiilor.

Sursa: Doctorul Meu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!